Nagyvilág

Alig netezhet a WikiLeaks alapítója

Az ecuadori hatóságok megerősítették, hogy korlátozták az ország londoni nagykövetségén tartózkodó Julian Assange számára az internethez való hozzáférést, mert az általa alapított kiszivárogtató portál, a WikiLeaks újabb titkos anyagot közzétételével beavatkozik az amerikai elnökválasztásba.

A WikiLeaks szombaton közölte, hogy Assange-nak nincs hozzáférése az internethez, Washingtonban pedig tagadta, hogy ehhez bármi köze lenne.

“Szuverén jogával élve Ecuador ideiglenesen részlegesen korlátozta a nagy-britanniai nagykövetségén lévő berendezéseinek (internet)használatát (Assange számára)”, tudatta kedden honlapján az ecuadori külügyminisztérium. A tárca közölte, hogy az utóbbi hetekben a Wikileaks nagy mennyiségű dokumentumot tett közzé, amelyek befolyásolhatják az egyesült államokbeli elnökválasztási kampány kimenetelét, és ezért kizárólag a WikiLeaks viseli a felelősséget.

Ecuador tartja magát a más államok belügyeibe való be nem avatkozás elvéhez, megpróbálja nem befolyásolni a folyamatban lévő választási eljárásokat, és nem támogatni senkit se az elnökjelöltek közül, áll a dokumentumban.

Az Ecuador londoni nagykövetségén tartózkodó Assange október 4-én jelentette be videokapcsolaton keresztül tartott berlini sajtóértekezletén, hogy három ország kormányát érintő, egymillió újabb dokumentumot szivárogtat ki a portál még az amerikai elnökválasztás előtt, és a kiszivárogtatások között lesznek jelentősebbek, egyebek között a háborúval, a fegyverekkel, az olajjal kapcsolatosak, a Google internetes vállalatról, valamint az amerikai elnökválasztásról szólók.

A WikiLeaks alapítója ellen 2010-ben adtak ki európai elfogatóparancsot, miután egy svéd nő feljelentette nemi erőszak miatt. Őrizetbe vételét és kiadatását megelőzendő Assange két évre rá menedéket kért Ecuador londoni nagykövetségén, és azóta is ott tartózkodik, immár több mint négy éve.

Az ecuadori külügyminisztérium keddi közleményében leszögezte, hogy az Assange-nak adott politikai menedékjog továbbra is érvényben van.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik