Nagyvilág

Kiakadtak a kínaiak a dalai láma díszpolgári címe miatt

Még tüntetést is szervezett a Milánóban élő kínaiak közössége.

Kína olaszországi nagykövetsége és a Milánóban élő kínaiak is hevesen tiltakoznak amiatt, hogy a város díszpolgári címben részesíti a dalai lámát. A kitüntetést csütörtökön tervezik átadni.

A helyi kínaiak közössége szerint az elismeréssel „egy egyszerű vallási vezetőt egy valóságban nem létező állam vezetőjeként tüntetnek fel”. Arra is emlékeztettek, hogy az ott élő kínaiak jelentősen hozzájárulnak az észak-olaszországi város fejlődéséhez.

Kína római nagykövetsége közölte: a milánói önkormányzat lépése súlyosan megsérti az egész kínai népet, és rossz irányba befolyásolja a kínai-olasz viszonyt.

A milánói polgármester annyival igyekszik csökkenteni a feszültséget, hogy nem a városházán, hanem a város repülőterén találkozik a dalai lámával. A Nobel-békedíjas tibeti vezető csütörtökön az egyik milánói egyetem hallgatóival is találkozik, ide a milánói kínaiak tüntetést hirdettek. Ezt követően a milánói vásártéren kétnapos meditációt vezet majd a dalai láma, amire tízezer résztvevőt várnak – írja az MTI.

Néhány napja Kína magyarországi nagykövetsége is tiltakozott amiatt, hogy a Lettország-Magyarország vb-selejtező előtt a magyar válogatott tagjai az akkor Rigában tartózkodó dalai lámával fényképezkedtek. A magyar külügy annyit reagált, hogy a jelzést tudomásul vették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik