Nagyvilág

Háromnapos tűzszünet jön Jemenben

Iszmail Ould Sejk Ahmed hétfőn az ENSZ New York-i székházában jelentette be ezt közleményében. Tájékoztatása szerint a jemeni polgárháborúban érintett minden fél biztosította őt, hogy be fogja tartani a tűzszünetet, amely kezdetben 72 órára szól, és a továbbiakban meghosszabbítható.

A különmegbízott arra emlékeztette a hadviselő feleket, hogy a tűzszünet idejére véget kell vetni mindenfajta hadműveleteknek, “szabad és akadálytalan” hozzáférést kell biztosítani a rászoruló lakosokhoz, hogy megkaphassák a humanitárius segélyeket.

Beleegyezik

A tűzszünet betartásának ellenőrzését az ENSZ égisze alatt működő katonai bizottság (DCC) fogja végezni.

Röviddel az ENSZ-különmegbízott bejelentése Abed Rabbo Manszúr Hádi jemeni elnök tudatta, hogy beleegyezik a háromnapos tűzszünetbe. A síita húszi lázadók azonban ilyen nyilatkozatot nem tettek, legalábbis a nyilvánosság előtt nem.

Közben Nagy-Britannia elkészített egy BT-határozattervezetet a jemeni tűzszünet betartásának támogatására. A dokumentum várhatóan az elkövetkező napokban kerül az ENSZ-testület napirendjére.

Előző nap, vasárnap azonnali tűzszünet bevezetését kérte Hádi ormányától és a síita lázadóktól az Egyesült Államok és Nagy-Britannia külügyminisztere, illetve Iszmail Ould Sejk Ahmed, az ENSZ jemeni különmegbízottja.

“Eljött az ideje a feltétel nélküli tűzszünetnek, majd a tárgyalásoknak” – hangsúlyozta John Kerry amerikai külügyminiszter a közel 6900 halálos áldozatot követelő konfliktusról Londonban tartott tanácskozás után. Az amerikai külügyminiszter bejelentette, hogy folyik a közvetítés a száműzetésben lévő, nemzetközileg elismert kormány és az ország nagy részét ellenőrző húszik között.

6900 halott

A jemeni polgárháborúban Hádi elnök kormánya, illetve az Ali Abdalláh Száleh volt elnökhöz hűséges Irán-barát síita húszi lázadók állnak egymással szemben 2015 márciusa óta. Az ENSZ szerint a konfliktusnak közel 6900 halottja van.

A lázadók ellenőrzik a fővárost, Szanaát, valamint Nyugat- és Közép-Jemen északi régióit. A Hádit támogató erők visszahódították az ország déli övezeteit, de nehezen haladnak előre, dacára a szaúdiak vezette arab szövetség számos járulékos veszteséget okozó intenzív légitámadásainak is.

Október 8-án a Rijád által vezetett szövetség légitámadásában az ENSZ adatai szerint 140-en haltak meg és 525-en sebesültek meg egy szanaái gyászszertartáson.

(BBC, MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik