Nagyvilág

Ha Moszult beveszik, Európába jöhetnek a dzsihadisták

Irak, moszuli gát visszafoglalása (irak, moszuli gát)
Irak, moszuli gát visszafoglalása (irak, moszuli gát)
Az EU biztonsági főbiztosa szerint azért nem kell túlaggódni a dolgot, mind a 2500 európai származású Iszlám Állam rajongó nem fog hazatérni egyszerre. Felkészülni azért nem árt.

Semmi jóra nem számít az EU, ha az Iszlám Államot kiűzik végre az iraki Moszulból (na meg az iraki és szíriai területeiről), várhatóan a dzsihadisták egy része megindul majd Európa felé – írja a BBC News. Julian King, az unió biztonsági biztosa elmondta a német Die Weltnek, hogy a szervezetnek fel kell készülnie a terroristák beáramlására. Most kb. 2500 európai származású dzsihadista lehet Irakban és Szíriában, de a töredékük fog egyszerre Európába indulni csak a bukás után.

Egy nagyon súlyos fenyegetés ez, amire fel kell készülnünk, de nem szabad eltúlozni a kockázatot. Úgy gondolom, hogy elég valószínűtlen, hogy az IÁ harcosainak tömeges kivonulása jöhetne Európába.

Moszul ostroma hétfőn kezdődött meg, kb. 5000 iszlamista harcos védheti a várost. A csata akkorának ígérkezik, hogy a segélyszervezetek az utóbbi időszak legnagyobb humanitárius válságára készülnek.

A 34 ezer fős haderő, ami az iraki seregből, a kurd pesmerga harcosokból, szunnita törzsekből és síita milíciákból áll, már az első napon kilométereket haladt előre több fronton. A várost ostromgyűrűbe zárták, csak nyugatról nem támadják. A dél felől támadó kormánycsapatok kb. 40, a kelet felől nyomuló kurdok 30 kilométerre vannak a várostól.

Az elsődleges cél annak teljes bekerítése.

Peter Cook, a támadást támogató Egyesült Államok védelmi minisztériumi szóvivője azt mondta, ezek még csak az első napok, egyelőre nem világos, az IÁ harcosai hol veszik majd fel keményebben a harcot. Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter is hosszú csatára számít. Az ENSZ az első hetekben 200 ezer menekülőre készül fel, de ez a szám az egymilliót is elérheti.

A városban rekedt több százezernyi civil egyelőre nyugodt a kiszivárgott információk szerint. Részben izgatottak a várható felszabadulás miatt, de félnek is az ostromtól, a vegyi fegyverek bevetésétől és attól, hogy az Iszlám Állam élő pajzsként használhatja őket. A bentiek amúgy sok információt adnak a támadóknak arról, hol vannak a városban az IÁ állásai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik