Nagyvilág

Egyetlen ország van most, ahol Trump választást nyerhetne Clinton ellen

Nagy meglepetésre ne számítson.

Bár a döntés az amerikaiaké, a WIN/Gallup International nemzetközi felmérést készített 45 ország lakóinak megkérdezésével, hogy melyik elnökjelöltet tartják támogathatóbbnak, Donald Trumpot vagy Hillary Clintont. Egyetlen ország volt, ahol Trumpnak sikerült demokrata ellenfele fölé kerekedni, egyből 23 százalékponttal:

Oroszország.

Kínában a második legmagasabb a republikánus jelölt támogatóinak aránya, de itt már 9 százalékkal előzi Hillary Clinton.

Másutt komolyabb előnye van Clintonnak: Nagy-Britanniában például a szavazatok 64 százalékát kapná, szemben Trump 15 százalékával, és 21 százaléknyian vannak azok, akiknek nincs elképzelésük, hogy kire adnák voksukat.

Ha a portugálokon múlna, csúfos vereség várna Trumpra: az ott élők 5 százaléka tartja őt támogatható jelöltnek, míg Hillary Clintonra 85 százalék szavazna.

Finnországban, Dél-Koreában, Svédországban, Kolumbiában, Mexikóban, Ausztriában, Németországban, Hollandiában és Paraguayban is 70 százalékpont körüli a különbség Clinton javára.

Egyes kelet-európai országokban szembetűnően alacsonyabb Trump elutasítottsága: a bolgárok körében „csak” 25 százalékponttal van elmaradva támogatottsága Clintonétól. Magyarország nem szerepelt a felmérésben. (Independent)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik