Nagyvilág

Berlinben tárgyalnak Kelet-Ukrajnáról, de senki nem vár túl sokat a találkozótól

Pedig az orosz, az ukrán és a francia elnök, valamint a német kancellár is tárgyalóasztalhoz ül.

Szerdán Berlinben találkozik egymással a német kancellár, valamint Franciaország, Oroszország és Ukrajna elnöke, hogy a kelet-ukrajnai békefolyamatról egyeztessenek. Hasonló találkozóra egy éve nem került sor.

Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter azt mondta, a találkozó célja, hogy a donbasszi régióban tartandó választások menetéről, valamint az újabb haderő-kivonásról megállapodjanak.

Petro Porosenko ukrán államfő óvott attól, hogy bárki túl nagy reményekkel tekintsen a találkozó elé. Azt mondta, Ukrajna jövőjét illetően optimista, de a szerdai találkozóval kapcsolatban nem az, noha rendkívül örülne, ha meglepetés érné.

A Reuters német kormányzati forrásból úgy tudja, Angela Merkel és Francois Hollande külön tárgyalást is folytat majd Vlagyimir Putyinnal a szíriai harcokba való orosz beavatkozásról. Uniós diplomáciai forrásuk pedig azt mondta, bár nincsenek nagy várakozások, de fontosnak tartják a párbeszéd fenntartását, különösen a Szíriával kapcsolatban fokozódó feszültség miatt.

Az orosz államfő szóvivője, Dmitrij Peszkov azt mondta, a minszki megállapodás végrehajtásával kapcsolatos eszmecserének van helye, de konkrét megállapodásokról nincs lehetőség tárgyalni. Azt mondta, a biztonsági helyzet sok kívánnivalót hagy maga után, folyamatosak a provokációk, mindez nem teszi lehetővé az előrelépést Kelet-Ukrajnával kapcsolatban. (Reuters)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik