Nagyvilág

Lemondott a kormány – Kuvaitban

Belső egyenetlenségek miatt lemondott vasárnap a kormány, és az uralkodó feloszlatta a parlamentet is. Szabáh el-Ahmad el-Dzsábir emír rendeletben oszlatta fel a 2013-ban megválasztott parlamentet, de az új választások időpontját még nem írta ki. Az alkotmány értelmében erre két hónapon belül kell sort keríteni.

Az állami KUNA hírügynökségben megjelent rendelet “a kényes regionális helyzetet és a belőle fakadó biztonsági kockázatokat” hozta fel indoklásul.

Az AP hírügynökség az olajárak esését és a lakosság életszínvonalának csökkenését is megemlíti a lehetséges okok között. Felemelték például a benzin árát, és megszüntettek bizonyos lakossági támogatásokat, ami elégedetlenséget okozott.

Kuvait az Iszlám Állam nevű terrorszervezet felemelkedése óta támadásokkal volt kénytelen szembesülni. A fővárosban, Kuvaitvárosban 2015-ben egy öngyilkos merénylet 27 ember halálát okozta egy síita mecsetben. Idén október 8-án egy robbanószerrel megrakott kukásautóval hajtott egy egyiptomi férfi egy autónak, amelyben öt amerikai katona utazott, de csak önmagában tett kárt.

(AP, MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik