Nagyvilág

Orosz hajók készülnek felvonulni a brit partoknál

A brit haditengerészet erőfitogtatásnak tartja az útvonalválasztást.

Gyanakodva fogadta a brit haditengerészet, hogy Oroszország a La Manche-csatornán készül átúsztatni repülőgéphordozóját és több hadihajót október végén. A britek szándéka, hogy a Szíria bombázásában résztvevő hadihajóknak kíséretet adjon, amikor partjaik mellett haladnak el. A NATO is figyeli a flotta elhaladását, amire már jövő héten sor kerülhet.

Az Independent egyik forrása a brit haditengerészettől azt mondta, az oroszok útvonalválasztása az erőfitogtatást szolgálja, miközben az oroszok által végrehajtott aleppói légicsapások újabb mélypont felé terelték az egyébként is megtépázott orosz-brit viszonyt.

A brit királyi haditengerészet szóvivője hivatalosan azt közölte, hogy a NATO-val együtt minden idegen hadihajó elhaladását figyelemmel kísérik, és ez most sem lesz másként. A Telegraph azonban védelmi forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy jelentőségteljes lépésnek tartják, hogy az egyetlen orosz repülőgéphordozó, az Admiral Kuznyecov is elhalad a térségben.

Az oroszok várhatóan gyakorlórepüléseket is végrehajtanak a brit és francia partoknál, és arra is számítanak a britek, hogy Skóciától északra megállnak, és egyebek mellett lőgyakorlatot fognak tartani. Elképzelhetőnek tartják, hogy a flotta hajói szétválnak, és néhányan az Ír-tengeren, vagy Írország nyugati partjainál fognak elhaladni a nagyobb bonyodalom kedvéért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik