Nagyvilág

Guardian: Donald Trump az erőszakkultúra állatorvosi lova

Nők tárgyiasítása, áldozathibáztatás, önfelmentés – mindenre van példa a republikánus jelölt nyilatkozataiban.

Miért döbbenünk meg ennyire a Donald Trumppal szemben felmerült molesztálási vádakon? – teszi fel a kérdést a Guardian szerzője, Arwa Mahdawi. Megjegyzi: mindig is nyilvánvaló volt, hogy a republikánus elnökjelölt viselkedése a nőkkel veszélyesen avítt, és nem is próbálta takargatni, hogy ki ő valójában. Épp ellenkezőleg, arra építette fel imázsát, hogy ő a „playboy”, akinek mindent elnéznek. Röviden összefoglalva, arra alapozta karrierjét, amit a szakirodalom erőszakkultúrának nevez.

Mi is ez az erőszakkultúra? Ez a fogalom azt jelöli, ahogy egy társadalomban elfogadottá próbálják tenni a szexuális erőszakot. Ez a hozzáállás nem feltétlenül bátorít erőszak elkövetésére, inkább annak passzív eltűrésére. Az erőszakkultúra része az a szemlélet, amely a nőkre szexuális eszközként tekint, tárgyiasításukat pedig az élet természetes velejárójaként fogadja el.

Donald Trump kijelentései kiváló példatárként szolgálnak az erőszakkultúra bemutatásához – véli az újságíró. Össze is gyűjtötte azokat a tévképzeteket, amelyek ezt a szemléletmódot jellemzik, és példákat rendelt hozzá Trump korábbi nyilatkozataiból.

A nők szexuális eszközök, ennek alapján kell megítélni őket

Tavaly a Rolling Stone-nak adott interjúban így beszélt akkori pártbeli riválisáról, Carly Fiorináról: „Nézzék már meg az arcát! Hát ki szavazna erre? El tudják képzelni, hogy ezzel a fejjel ő lesz a következő elnök? Rendben, hogy ő egy nő és nem kéne ilyen dolgokat mondanom, de ne vicceljünk már!”

Szintén tavaly, egy később törölt Twitter-bejegyzésében ezt írta Hillary Clintonról: „Ha nem tudja kielégíteni a férjét, miből gondolja, hogy ki fogja tudni elégíteni Amerikát?”

2007-ben pedig Rosie O’ Donnellről beszélt úgy Howard Stern műsorában, hogy sok pénzt fizetne neki azért, hogy ne kelljen vele szexelnie.

A fiatal lányok felkészítés alatt álló szexuális eszközök

1992-ben, amikor Trump 46 éves volt, egy karácsonyi tévéműsorban vett részt, ahol egy csapat kislány is feltűnt. Azt mondta egyiküknek, tíz év múlva randizna vele.

2003-ban Howard Sternnél mondta a következőket: „12 éves kora óta ismerem Paris Hiltont. A szülei a barátaim, és tudod, amikor először láttam őt, besétált a szobába, és azt mondtam, húha, ki ez?”

Még saját lánya sem kivétel a tárgyiasítás alól

2006-ban ezt nyilatkozta: „Ha Ivana nem lenne a lányom, akár még randiznék is vele.”

A tárgyiasítás megtiszteltetés, egy nő sem akar „kúrhatatlan” lenni

A napokban több nő is szexuális zaklatással vádolta Trumpot, egyikükről ezt mondta a People újságírójának: „Nézzen rá, hát nem hiszem.”

Ha van elég pénzed, vagy híres vagy, a nők mindent megengednek neked

Donald Trump legsúlyosabb botránya, hogy a napokban nyilvánosságra került egy 11 évvel ezelőtti hangfelvétel, amelyen azt mondja: „Ha sztár vagy, bármit megengednek neked a nők. Alájuk is nyúlhatsz, bármit megtehetsz.”

A nők a kinézetükkel próbálnak előrejutni

Két éve egy szépségversenyen azt mondta egy női riporternek, hogy nem dolgozna itt, ha nem lenne gyönyörű. Korábban azt is mondta, hogy semmi egetrengető nincs abban, hogy vetélkedőműsorában, amely a játékosok üzleti rátermettségéről szól, a nők győzelme nagyrészt azon múlt, mennyire vonzóak szexuálisan.

A nők, akik szeretik a szexet, ribancok

Hillary Clinton az egyik elnökjelölti vitában Alicia Machado korábbi szépségkirálynőt hozta fel példaként arra, hogy Trump hogyan bánik a nőkkel. Ezután a republikánus jelölt azt írta a Twitterre: „Vajon Aljas Hillary segített a gusztustalan Alicia M-nek (nézzék meg a szexvideóját és a múltját) megszerezni az amerikai állampolgárságot, hogy felhasználja a vitához?”

Ilyen a biológia, a férfiak nem tudják visszatartani magukat a nők zaklatásától

2013-ban így kommentált egy hírt, ami a hadseregben elkövetett zaklatások magas számáról szólt: „Mit hittek ezek a zsenik, amikor összezárták a férfiakat meg a nőket?”

Azt a férfiak döntik el, hogy mi számít zaklatásnak

Amikor a nyilvánosságra került hangfelvételről kérdezték az elnökjelölti vitában (amelyen azt mondja, hogy sztárként bármit megtehet nőkkel), így védekezett: „Ez csak öltözői beszélgetés volt”, „Ezek csak szavak, emberek. Csak szavak”, illetve „Ezek olyan dolgok, amiket csak úgy mondanak az emberek.” Szerinte Hillary Clinton szégyellhetné magát, hogy olyan szavakat hoz fel ellene, amit tizenegy éve mondott.

Áldozathibáztatás

Két napja egy floridai választási gyűlésen az őt zaklatással vádoló nőket hazugsággal vádolta meg. „Ez egy horrorshow hazugságokkal, csalással, rosszindulatú támadásokkal” – jelentette ki. Azt is kérdezte, „miért nem jöttek elő ezekkel a történetekkel húsz éve?”. Majd azt mondta, ezek a nők mindent le akarnak rombolni körülötte, a megítélését is. „Hazudnak, hazudnak, hazudnak és ennél rosszabbat is fognak tenni” – közölte.

Az erőszakkultúra önmagát erősíti

Ez a legveszélyesebb dolog vele kapcsolatban. A nők félnek elmondani, hogy szexuális zaklatás áldozatává váltak, mert attól félnek, nem hiszik el nekik. Gyakran nem is hisznek, inkább megpróbálják meghazudtolni őket, megkérdőjelezni a hátsó szándékukat, és azt sugallni, hogy ők akarták, ami velük történt. Ezért aztán más nők sem mernek megszólalni. Ha valamit megtanulhatunk Trump erőszakkultúra-mesterkurzusából, az az, hogy senkinek nem szabadna hallgatni – zárul a cikk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik