Republican presidential nominee Donald Trump holds a "Women for Trump" and "Black for Trump" placards during a rally at the Lakeland Linder Regional Airport in Lakeland, Florida on October 12, 2016. / AFP PHOTO / MANDEL NGAN
Külföld

Trump elvakult támogatói megvonnák a nők szavazati jogát

Ignácz Péter
Ignácz Péter

főleg kül. 2016. 10. 13. 17:27

Érthető kétségbeesésük. A republikánus elnökjelölt ugyanis a női választókon bukhatja el az elnökválasztást.

Szerdán több cikk is egy rémisztő trendről számolt be az amerikai sajtóban: Donald Trump republikánus elnökjelölt támogatói a nők választói jogának eltörlését kezdték el követelni. Mindezt azután, hogy a Twitteren terjedni kezdett egy bejegyzés, azt mutatva, Trump simán megnyerné az elnökválasztást, ha csak a férfiak szavazhatnának, míg demokrata ellenfele, Hillary Clinton elsöprő győzelmet aratna, ha csak a nők voksai számítanának.

(A baloldali képen látható az eredmény, ha csak a nők szavaznának, a jobboldalin pedig a férfiak.)

Bár egyértelmű, hogy a nők választójogának megvonását csak Trump támogatóinak egy nagyon szűk, elvakult rétege követeli, az rávilágít egy, az elnökválasztás végkimenetele szempontjából rendkívül fontos fejleményre.

Donald Trump a női szavazókon bukhatja el a választást. Egészen pontosan a republikánus női szavazók, még pontosabban az általában a republikánus jelöltek felé húzó fehér, diplomás nőkön.

A hímsoviniszta, nőket degradáló kijelentéseiről is ismert Trumpról már a nyáron tudni lehetett, hogy gondjai lesznek ennek a szavazórétegnek a megnyerésében, és kampányának nem is sikerült magukhoz édesgetnie a női szavazókat. Egy július végén készített közvélemény-kutatás adatai szerint a republikánus nők 72 százaléka mondta azt, hogy Trumpra fog szavazni, ami jelentős többség volt, de közel sem akkora, mint amit az előző republikánus elnökjelöltek elmondhattak. 2012-ben Mitt Romney a republikánus nők 93 százalékának szavazatát nyerte el, 2008-ban John McCain 89 százalékot, míg 2004-ben George W. Bush 93 százalékot.

Különösen nagy gondban van Trump a diplomás fehér nőkkel, akik hagyományosan a republikánus jelöltek felé húznak: a Monmouth nyári felmérése szerint ezeknek a választóknak mindössze 27 százaléka voksolna Trumpra, és 57 százaléka Clintonra. 2012-ben Romney 6 százalékkal nyerte meg ezt a szavazóréteget. És Trump hiába tudhatja magáénak a fehér férfiak többségét, az nem lesz elegendő arra, hogy ellensúlyozza a Clintonhoz húzó kisebbségek szavazatait. Azt csak a fehér nők segítségével tehetné meg.

Akiket viszont csak még jobban elijesztett tőle az a múlthét pénteken nyilvánosságra hozott 2005-ös felvétel, amin azzal büszkélkedett, hogyan fogdoshat és csókolgathat meg nőket az akaratuk ellenére, mert híres emberként ezt büntetlenül megteheti.

Bár azt csak a hét vége felé lehet megmondani, hogy pontosan mekkora kárt okozott Trump megítélésének a felvétel, az első jelek nem valami bíztatóak számára. A videó megjelenése után a republikánus női képviselők és szenátorok szinte mindegyike kiállt Trump mögül, az amerikai sajtónak egymás után nyilatkoztak republikánus nők, akik közölték, inkább Clintonra szavaznak (miközben sok esetben férjük Trumpra), és a Twitteren az egyik legtöbbet megosztott bejegyzés volt egy konzervatív, republikánus nő kirohanása a párt ellen, amiért nem szólalnak fel Trump szexista kijelentései miatt.

Egy friss, szerdán közzétett közvélemény-kutatás (amit részben azután készítettek, hogy kijött a Trump-felvétel) adatai szerint történelmi hátrányba került a republikánus elnökjelölt a nők körében. A PRRI felmérése szerint Clintonra a nők 61 százaléka szavazna, ha most tartanák a választást, míg Trumpra mindössze 28 százalékuk. A hagyományosan a republikánus jelöltek felé húzó diplomás fehér nők körében Clinton még nagyobb arányban vezet: a demokrata jelöltre 68 százalékuk, míg Trumpra csak 29 százalékuk szavazna.

Hasonló eredményre jutott egy Wisconsin államban készített közvélemény-kutatás, ami jól mutatja, milyen katasztrofális hatása volt a nőkre a 2005-ös felvételnek. A Marquette egyetem felmérése szerint csütörtökön, a felvétel nyilvánosságra kerülése előtti napon Clinton 9 százalékkal vezetett Trump előtt az állam női szavazóinál. Ez az előny a hétvégére 23 százalékra nőtt.

Ez nem kis probléma Trump számára. 1980 óta minden egyes elnökválasztáson több nő szavazott, mint férfi, és 2012-ben a választók 53 százaléka volt nő – és 55 százalékuk Barack Obamára szavazott, biztosítva ezzel győzelmét. Jelenleg nagyon úgy tűnik, hogy Trump pont azokon bukhatja az elnökválasztást, akiket saját állítása szerint „nagyon tisztel”: a nőkön.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CAIRO, EGYPT - July 28: The Pyramids of Giza at dusk on July 28, 2015 in  Cairo,  Egypt. Giza pyramid complex bordering what is now El Giza, Egypt. It is the oldest of the Seven Wonders of the Ancient World, and the only one to remain largely intact. The pyramids are lit as part of the evening sound and light show. (Photo by David Degner/Getty Images).
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.