Nagyvilág

Trump elvakult támogatói megvonnák a nők szavazati jogát

Érthető kétségbeesésük. A republikánus elnökjelölt ugyanis a női választókon bukhatja el az elnökválasztást.

Szerdán több cikk is egy rémisztő trendről számolt be az amerikai sajtóban: Donald Trump republikánus elnökjelölt támogatói a nők választói jogának eltörlését kezdték el követelni. Mindezt azután, hogy a Twitteren terjedni kezdett egy bejegyzés, azt mutatva, Trump simán megnyerné az elnökválasztást, ha csak a férfiak szavazhatnának, míg demokrata ellenfele, Hillary Clinton elsöprő győzelmet aratna, ha csak a nők voksai számítanának.

(A baloldali képen látható az eredmény, ha csak a nők szavaznának, a jobboldalin pedig a férfiak.)

Bár egyértelmű, hogy a nők választójogának megvonását csak Trump támogatóinak egy nagyon szűk, elvakult rétege követeli, az rávilágít egy, az elnökválasztás végkimenetele szempontjából rendkívül fontos fejleményre.

Donald Trump a női szavazókon bukhatja el a választást. Egészen pontosan a republikánus női szavazók, még pontosabban az általában a republikánus jelöltek felé húzó fehér, diplomás nőkön.

A hímsoviniszta, nőket degradáló kijelentéseiről is ismert Trumpról már a nyáron tudni lehetett, hogy gondjai lesznek ennek a szavazórétegnek a megnyerésében, és kampányának nem is sikerült magukhoz édesgetnie a női szavazókat. Egy július végén készített közvélemény-kutatás adatai szerint a republikánus nők 72 százaléka mondta azt, hogy Trumpra fog szavazni, ami jelentős többség volt, de közel sem akkora, mint amit az előző republikánus elnökjelöltek elmondhattak. 2012-ben Mitt Romney a republikánus nők 93 százalékának szavazatát nyerte el, 2008-ban John McCain 89 százalékot, míg 2004-ben George W. Bush 93 százalékot.

Különösen nagy gondban van Trump a diplomás fehér nőkkel, akik hagyományosan a republikánus jelöltek felé húznak: a Monmouth nyári felmérése szerint ezeknek a választóknak mindössze 27 százaléka voksolna Trumpra, és 57 százaléka Clintonra. 2012-ben Romney 6 százalékkal nyerte meg ezt a szavazóréteget. És Trump hiába tudhatja magáénak a fehér férfiak többségét, az nem lesz elegendő arra, hogy ellensúlyozza a Clintonhoz húzó kisebbségek szavazatait. Azt csak a fehér nők segítségével tehetné meg.

Akiket viszont csak még jobban elijesztett tőle az a múlthét pénteken nyilvánosságra hozott 2005-ös felvétel, amin azzal büszkélkedett, hogyan fogdoshat és csókolgathat meg nőket az akaratuk ellenére, mert híres emberként ezt büntetlenül megteheti.

Bár azt csak a hét vége felé lehet megmondani, hogy pontosan mekkora kárt okozott Trump megítélésének a felvétel, az első jelek nem valami bíztatóak számára. A videó megjelenése után a republikánus női képviselők és szenátorok szinte mindegyike kiállt Trump mögül, az amerikai sajtónak egymás után nyilatkoztak republikánus nők, akik közölték, inkább Clintonra szavaznak (miközben sok esetben férjük Trumpra), és a Twitteren az egyik legtöbbet megosztott bejegyzés volt egy konzervatív, republikánus nő kirohanása a párt ellen, amiért nem szólalnak fel Trump szexista kijelentései miatt.

Egy friss, szerdán közzétett közvélemény-kutatás (amit részben azután készítettek, hogy kijött a Trump-felvétel) adatai szerint történelmi hátrányba került a republikánus elnökjelölt a nők körében. A PRRI felmérése szerint Clintonra a nők 61 százaléka szavazna, ha most tartanák a választást, míg Trumpra mindössze 28 százalékuk. A hagyományosan a republikánus jelöltek felé húzó diplomás fehér nők körében Clinton még nagyobb arányban vezet: a demokrata jelöltre 68 százalékuk, míg Trumpra csak 29 százalékuk szavazna.

Hasonló eredményre jutott egy Wisconsin államban készített közvélemény-kutatás, ami jól mutatja, milyen katasztrofális hatása volt a nőkre a 2005-ös felvételnek. A Marquette egyetem felmérése szerint csütörtökön, a felvétel nyilvánosságra kerülése előtti napon Clinton 9 százalékkal vezetett Trump előtt az állam női szavazóinál. Ez az előny a hétvégére 23 százalékra nőtt.

Ez nem kis probléma Trump számára. 1980 óta minden egyes elnökválasztáson több nő szavazott, mint férfi, és 2012-ben a választók 53 százaléka volt nő – és 55 százalékuk Barack Obamára szavazott, biztosítva ezzel győzelmét. Jelenleg nagyon úgy tűnik, hogy Trump pont azokon bukhatja az elnökválasztást, akiket saját állítása szerint „nagyon tisztel”: a nőkön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik