Nagyvilág

Ruszofób hisztéria – mondják az oroszok a Szíriával kapcsolatos vádakra

Szerintük a britek bizonyítékai egy pennyt sem érnének, ha nyilvánosságra hoznák.

Mint arról beszámoltunk, a brit külügyminiszter kedden élesen ostorozta Oroszországot a szíriai beavatkozás miatt, egyebek mellett azt hiányolva, hogy miért nincsenek most a londoni orosz követség előtt azok a tüntetők, akik a britek és amerikaiak háborús részvétele ellen kitartóan tiltakoztak, pedig azért Oroszország elég aktívan részt vesz a rengeteg civil áldozattal járó aleppói bombázásokban, ami a háborús bűncselekmény megvalósulását is felveti.

A Kreml azzal intézte el a Boris Johnson által elmondottakat, hogy

ruszofób hisztéria.

Sőt, Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője emlékeztette Johnsont, hogy a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény alapján Nagy-Britannia köteles megvédeni a területén tartózkodó orosz diplomáciai képviselet biztonságát.

A diplomaták biztonsága

Itt érdemes visszatekintenünk egy pillanatra arra, hogy a Washington Post júniusban arról írt, hogy Oroszország zaklatja a területén dolgozó amerikai diplomatákat, egészen addig a szintig, hogy volt, akihez betörtek éjjel és a nappali közepére szartak, másnak meg a kutyáját ölték meg. Ehhez képest jobban járnak azok, akiknek csak az autóabroncsaikat szúrják ki rendszeresen.

Az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint vihar egy teáscsészében, hogy Johnson mindenféle halálos bűnnel megvádolta Oroszországot. Ő is a

ruszofób hisztéria

kifejezést használta, szerinte ezt a brit vezetés bizonyos tagjai szítják, akiket már régóta nem vesznek komolyan. Igor Konasenkov itért arra is, hogy szerinte az orosz légierő nem felelős azért, hogy az elmúlt hónapban ENSZ-segélykonvojt bombáztak Aleppo mellett, és azzal vádolta Nagy-Britanniát, hogy visszatartja Oroszországgal szembeni bizonyítékait. Azt mondta:

az állítólagos bizonyítékuk nem érne egy pennyt sem, ha mindenki számára elérhetővé tennék.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője úgy fogalmazott, hogy a Kreml szégyenkezik amiatt, hogy Johnson ilyen kijelentéseket tesz. (Deutsche Welle)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik