Nagyvilág

Újabb kiszivárgott e-mailek miatt fájhat Hillary Clinton feje

Hétfőn, a WikiLeaksen jelentek meg azok az e-mailek, amelyek szerint komoly aggodalommal reagált Hillary Clinton legbelsőbb köre, mikor a demokrata elnökjelölt külügyminisztersége idején a Clinton Alapítvánnyal és Bill Clinton üzleti ügyeivel kapcsolatos botrányok pattantak ki. Ahogyan arról az atv.hu cikkében beszámolt, az egyik nagy felháborodást keltő eset az volt, amikor a Clinton Alapítvány svédországi adománygyűjtő kirendeltsége 26 millió dollárnyi támogatást gyűjtött össze, miközben Stockholm azért lobbizott a Hillary Clinton vezette amerikai külügyminisztériumnál.

A hétfőn kiszivárgott levelek szerint a Hillary Clintonhoz leginkább közel álló kör komoly aggodalmakat fogalmazott meg, attól tartottak, hogy ezek az ügyek rossz fényt vethetnek Hillary Clintonra és rossz irányban befolyásolhatják esélyeit az elnökválasztáson. A levelek tanúsága szerint a belső kör feszültségének adott hangot.

Újabb leveleket ígértek, megérkeztek

Szombaton Hillary Clinton kampányfőnökének leveleit hozta nyilvánosságra a Wikileaks és újabbakat ígértek. A levelek zöme az atomenergia-iparhoz és az Uranium One vállalathoz kapcsolódik. Erről a cégről állította korábban Hillary Clinton republikánus párti riválisa, Donald Trump, hogy Clinton kampányfőnökének fivére, Tony Podesta irányította. Trump azzal vádolta Clintont, hogy amikor külügyminiszter volt, “átpasszolta” ennek a cégnek az amerikai uránium húsz százalékának kezelését.

John Podestát régóta a Clinton család bizalmasaként tartják számon. Ő a Podesta Group befolyásos lobbicsoport vezetője. Jelenleg ő irányítja Hillary Clinton kampánystábját, 1998 és 2001 között pedig Bill Clinton amerikai elnök kabinetfőnöke volt.

(AP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik