Külföld

Minden hetedik másodpercben tönkremegy valahol egy kislány élete

24.hu
24.hu

2016. 10. 11. 16:50

Megdöbbentő felmérést tett közzé a Save the children nevű, nemzetközi, gyermekvédő szervezet. Az adatik szerint minden hetedik másodpercben, a világon valahol férjhez megy egy 15 évesnél fiatalabb kislány. Sőt, a jelentés szerint nem ritka, hogy Indiában, Jemenben, Afganisztánban, vagy Szomáliában 10 éves gyermekeket kényszerítenek hozzá, náluk sokkal idősebb férfiakhoz. A házasságok aztán, gyakorlatilag minden aspektusból tönkreteszik a kislányok életét.

Akik gyermekként mennek férjhez, rend szerint kimaradnak az iskolából, gyakran válnak házasságon belüli, és nemi erőszak áldozatává, valamint nagyon kitettek a szexuális úton terjedő betegségek, így a HIV fertőzés veszélyeinek.

A gyermekházasságok legfőbb okai a szegénység, és humanitárius krízisek. A konfliktuszónákban sok család inkább dönt úgy, hogy minél előbb férjhez adják a lányaikat, mert úgy talán nem fog nyomorogni, és kisebb eséllyel lesz csoportos nemi erőszak áldozata.

A szervezet egy most 14 éves szíriai lány, esetét hozza fel példaként, aki menekültként él Libanonban. Egy húsz éves fiúhoz kellett hozzámennie, akitől máris gyermeket vár.

„Régen azt hittem, az esküvőm napja szép lesz majd egyszer, de szánalmas volt, és végtelenül szomorú. Áldottnak érezem magam, amiért babát várok, de nem tudom mi lesz velem, hogy fogok gyermekként felnevelni egy gyereket.”

A „Minden Egyes Lány” című jelentés rangsorolja az országokat az alapján, hogy hol a legrosszabb kislánynak lenni. A szempontok között szerepel az oktatás helyzete, a gyermekházasságok, a kamaszterhességek, a szülés közbeni halálozások száma, ahogy az is, hogy mennyi nő ül az ország parlamentjében.

A lista alján Csád, Nigéria, a Közép-afrikai Köztársaság, Mali és Szomália vannak. A riport számai jól mutatják, hogy egy-egy váratlan katasztrófa mennyit ront a helyzeten. Miután kitört az ebolajárvány Sierre Leonében, és bezárták az iskolákat, hirtelen 14 ezerrel növekedett a kamaszterhességek száma.

Az ENSZ gyermekvédelmi szervezete, az UNICEF úgy becsli, hogy 2030-ra, a mai 700 millióról, 950 millióra fog növekedni a gyermekkorukban férjhez adott nők száma.

(BBC)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.