Nagyvilág

Putyin kilátásba helyezte az olajkitermelés korlátozását

Az orosz államfő szerint csak így lehet kimozdítani a mélypontról az olaj árát.

Oroszország kész együttműködni a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetével (OPEC) az olajkitermelés korlátozásában annak érdekében, hogy felfelé mozdítsák az éves mélyponton lévő olajárakat – erről Vlagyimir Putyin beszélt Isztambulban az Energia Világkongresszuson.

Oroszország Szaúd-Arábia mellett a világ egyik legjelentősebb olajtermelő országa, de nem tagja az OPEC-nek. Ennek ellenére az orosz államfő most arról beszélt, hogy készen áll a korlátozásra, és más olajexportőr országokat is erre szólít fel.

A jelenlegi helyzetben úgy véljük, a termelés befagyasztása vagy csökkentése az egyetlen módja annak, hogy megőrizzük az energiaszektor stabilitását és felgyorsítsuk a piaci egyensúlyhoz való visszatérést

– jelentette ki Putyin Isztambulban.

Az elnök szavaira reagálva a Brent nyersolaj hordónkénti ára 1,53 dollárral 53,45 dollárra nőtt. Utoljára tavaly októberben volt ezen a szinten. Pedig konkrét döntést még nem is jelentett be, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy egy novemberi OPEC-találkozó alkalmával sikerül megállapodást kötni.

Szerdán az OPEC-tagországok energiaügyi miniszterei informális találkozóra várják Isztambulba Alekszander Novakot, az orosz energiaügyi tárca vezetőjét, ami megint csak az együttműködés növelésére utal. (AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik