Nagyvilág

Majdnem kiszúrt a magyarokkal a brit belügyminiszter

Amber Ruddnak volt egy olyan terve, hogy megkérdezi a brit cégeket, hány külföldi munkavállalójuk van, és ezt nyilvánosságra is hozza. Mindenki ellene fordult szerencsére.

Miközben az egyre köhögősebb Nagy-Britanniában napi szinten vernek péppé lengyel bevándorlókat és az ország az EU elhagyására készül, egyre nyilvánvalóbb, hogy sok kelet-európai munkavállalótól akarnak megszabadulni. Ennek egyik nyilvánvaló jele volt Amber Rudd belügyminiszter minapi javaslata arról, hogy a cégek hozzák nyilvánosságra a külföldi alkalmazottaik számát. A Guardian arról ír, a javaslatot leszavazták.

Ezt Justine Greening oktatási miniszter jelentette be vasárnap. Az adatgyűjtés megtörténne szerinte, de nem hoznák nyilvánosságra az adatsort, hanem ez alapján meghatározhatnák, melyek a hiányszakmák. Greening az ITV-ben is beszélt arról, hogy nem lesz “naming and shaming”, azaz megnevezés és megszégyenítés. Szerinte ha meglesznek az információk, tudni fogja a kormány, melyik térségben vannak a cégek rákényszerülve az importmunkaerőre, mivel nincs brit, aki az adott állásnak megfelelne.

A kormányzó Konzervatív Párt több tagja (és persze az ellenzéki Munkáspárt) is élesen elítélte Rudd eredeti javaslatát. Steve Hilton, David Cameron korábbi kormányfő egykori tanácsadója egyenesen azt monda, a terv olyan, mintha

a külföldi munkásoknak számokat tetoválnánk a felkarjára.

Azt is szeretnék elérni az adatfelvétellel párhuzamosan, hogy a cégek mérjék fel a környezetükben a munkaerőt, és tegyenek meg mindent a helyiek alkalmazása érdekében. Rudd részben egyébként megvédte a tervét, elmondva azt, hogy az emberek márpedig beszélni akarnak a bevándorlásról, erre ő meg kimond valamit, és rasszistának bélyegzik meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik