Nagyvilág

Gorbacsov az új hidegháborútól retteg

mihail gorbacsov (mihail gorbacsov)
mihail gorbacsov (mihail gorbacsov)
A volt szovjet vezető szerint nem a marakodással kéne most az USA-nak és Oroszországnak foglalkoznia, mert így is veszélyes pontot értek már el.

Veszélyes pontot ért el a világ az Egyesült Államok és Oroszország közötti szíriai konfliktus bedurvulásával Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió utolsó vezetője szerint. Az AFP emlékeztet, hogy az orosz-amerikai kapcsolatok az ukrajnai háború miatt romlottak meg első körben, aztán jött a nagyon durva orosz beavatkozás Szíriában (és a béketárgyalások megszakadása), majd a mostani hekkelési gyanúsítgatások.

Eközben a Kreml olyan egyezményeket mondott fel, mint például az, ami szavatolja az atomfegyverkezéshez szükséges plutóniumkészletek mennyiségét. A 85 éves Gorbacsov a RIA Novosztyi orosz hírügynökséggel osztotta meg aggodalmait. Elmondta, nincs gyógyszere a történtekre, de az biztosan rossz, ha leállítják a dialógust a két állam között.

A cikk megemlíti, hogy Gorbacsovnak kulcsszerepe volt a hidegháború enyhítésében, illetve számos kétoldalú fegyverzetkorlátozási egyezmény megkötésében. Gorbacsov szerint a kulcskérdésekkel kéne most foglalkozni inkább: a nukleáris leszereléssel, a terrorizmus elleni küzdelemmel és a környezeti katasztrófa megelőzésével.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik