Nagyvilág

Az első reakciók a vitára: Clinton nyert, de nem meggyőzően

A demokrata elnökjelöltnek nem sikerült kiütéses győzelmet aratnia Donald Trump felett, akit sokan már csak azért nyertesnek kiáltottak ki, mert túlélte a legtöbbször a „csúnya” szóval jellemzett elnökjelölti vitát.

Arra még napokat kell várni, hogy kiderüljön, valójában ki nyerte meg az amerikai elnökjelöltek vasárnap este tartott második televíziós vitáját, de az első reakciók a demokrata elnökjelölt, Hillary Clinton győzelmét vetítik előre. A vita közben készített egyetlen tudományos értékű közvélemény-kutatása szerint a vitát néző emberek 57 százaléka szerint Clinton került ki győztesen a St Louis városában, a Washington egyetemen tartott megmérettetésből, míg Donald Trump republikánus elnökjelöltet csak a nézők 34 százaléka tartotta győztesnek.

Ez jó eredmény Clinton számára, de fölénye közel sem volt annyira meggyőző, mint a két hete tartott első vitán, ahol rendesen padlóra küldte ellenfelét. Hasonlóan látták a vitát az amerikai sajtónak nyilatkozó politikai elemzők is. Az első vélemények szerint ugyan Clinton volt a jobb, de közben nem sikerült teljesen kiütnie Trumpot, aki egész elnökválasztási kampánya legrosszabb napjain van túl, és már csak azzal „győztesként” lehet értekelni teljesítményét, hogy nem omlott teljesen össze, és túlélte a „minden idők legcsúnyább” elnökjelölti vitájaként jellemzett másfél órát.

Záporoztak a sértegetések

Csúnya, undorító, mocskos sárdobálás. Nagyjából így jellemezte az amerikai sajtó a vitát, amin a jelöltek – akik jelezve, hogy mire lehet számítani, a kezdéskor nem is fogtak kezet – egymás után tették egymásra a személyeskedő sértegetéseket. A politikai nézeteltérések megvitatása, és a választási ígéretek bemutatása helyett egymás ócsárolásán volt a hangsúly. Trump például „ördögként” jellemezte Clintont, akinek „gyűlölettel van teli a szíve”, és „szégyellnie kellene magát”. Majd közölte, ha ő lenne az Egyesült Államok elnöke, börtönbe záratná. Clinton szerint pedig Trump csak azért támadt, hogy elterelje a figyelmet a szétesés szélén álló kampányáról és megkérdőjelezte, hogy elég fitt-e ahhoz, hogy elnök legyen.

Trump túlélte, de távol a végső győzelemtől

Ahogy azt korábban megírtuk, a republikánus elnökjelöltnek sosem látott mély gödörből kellett kiásnia magát a vasárnap esti vitában, és ha nem is jött ki belőle teljesen, annyit elért, hogy ne temesse maga alá a föld. Trump azután vágott neki a vitának, hogy két nappal korábban nyilvánosságra került egy 2005-ben készült felvétel, amin vulgáris, védhetetlen stílusban büszkélkedett arról, hogy fogdosott és tapizott le nőket akaratuk ellenére, mert mint sztár, ezt nyugodtan megteheti.

A videó hatására egymás után álltak ki mögüle a republikánus politikusok, és többen is azt kezdték el követelni, hogy mondjon le az elnökjelölti címről, és adja át a helyét alelnökjelöltjének, Mike Pence kormányzónak.

Republican presidential candidate Donald Trump listens to Democratic presidential candidate Hillary Clinton during the second presidential debate at Washington University in St. Louis, Missouri on October 9, 2016. / AFP PHOTO / Paul J. Richards
Donald Trump republikánus elnökjelölt a vitán Fotó:Gettyimages

A vitán nyújtott agresszív támadásaival – amelyek között volt néhány, ami kifejezetten hatásos volt a szintén rendkívül népszerűtlen Clintonnal szemben – annyit sikerült elérnie, hogy a republikánus bázis, valamint a republikánus politikusok meggyőzőnek találták teljesítményét, és elhalkulnak a távozását követelő hangok. Azonban ezzel csak azt érte el, hogy politikai karrierje túlélte az elmúlt napok mélyrepülését. A végső győzelemhez egyáltalán nem került közelebb.

Mert lehet, hogy sikerült feltüzelnie saját szavazóit, akik elkezdtek kételkedni benne, új szavazóbázist nem tudott magához édesgetni. Különösen igaz ez a női szavazókra, akik a Clintont agresszívan támadó Trumpban nem a politikai hatalmasságok ellen fellépő tökös kívülálló üzletembert látták a 11 évvel ezelőtti felvétel után, hanem a nőre támadó hímsovinisztát. Folyamatos közbevágásaival és sértegetéseivel csak megerősítette a feltételezést, hogy semmibe veszi a nőket. És az sem segített, hogy az egész vita alatt Clinton mögött sertepeltélt, ami azután, hogy a nők fogdosásáról beszélt, egy olyan főnök képét jelenítette meg, aki csak az alkalmat lesi egy kis tapizásra.

Republican presidential candidate Donald Trump listens to Democratic presidential candidate Hillary Clinton during the second presidential debate at Washington University in St. Louis, Missouri on October 9, 2016. / AFP PHOTO / Paul J. Richards
Fotó: Gettyimages

Trump így lehet, hogy megúszta az óriási vereséget, ami az ő esetében már kisebb győzelemmel is felér, az elnökválasztás megnyeréséhez egy picit sem került közelebb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik