Nagyvilág

Sosem látott mély gödörből kell ma Trumpnak kiásnia magát

A republikánus elnökjelölt katasztrofális helyzetből vág neki az elnökjelöltek ma esti vitájának, ahol már nem is a győzelem, hanem a túlélés számára a tét.

Donald Trump élete legfontosabb másfél órája elé néz ma este, amikor (magyar idő szerint hétfő hajnali három órakor) elkezdődik az amerikai elnökjelöltek második vitája. A republikánus elnökjelöltnek ugyanis a túlélésért kell majd küzdenie. Mindezt azután, hogy alig két hete még gyakorlatilag holtversenyben állt a közvélemény-kutatásokban a demokrata Hillary Clintonnal. Népszerűsége azonban jelentősen csökkent az első vitán nyújtott siralmas teljesítménye, valamint a rákövetkező napokban tett nyilatkozatainak köszönhetően.

Már ez is elég lett volna ahhoz, hogy a ma esti vita kulcsfontosságú legyen számára, és igazán remek szereplése lett volna szüksége, hogy megállítsa zuhanását. Mindez azonban megváltozott pénteken, amikor a Washington Post nyilvánosságra hozott egy 2005-ös felvételt, amin Trump vállalhatatlan és vulgáris stílusban beszélt a nőkről: arról, hogyan fogdossa és molesztálja őket, amit , mint híres ember büntetlenül megtehet. Még egyik legnagyobb támogatója, Rudy Giuliani volt New York-i polgármester is elismerte, hogy amiről Trump beszélt a felvételen nem más, mint „szexuális támadás”.

A felvétel hatalmasat robbant, és jól mutatja, hogy mennyire veszélyes volt Trump kampányára, hogy a republikánus elnökjelölt gyorsan közzé is tett egy videófelvételt, amin bocsánatot kért. Mindezt egy olyan jelölttől jött, aki választási kampánya közben büszkén hangoztatta, hogy sosem kér elnézést egyes embereket sértő kijelentéseiért. A bocsánatkérés azonban kevés volt ahhoz, hogy a botrány elüljön.

Szombaton a republikánus politikusok egymás után álltak ki Trump mögül. Olyan sokan, hogy az amerikai sajtó már szinte be sem számol egyes esetekről, inkább hosszú listákban gyűjtik össze, melyik konzervatív politikus jelentette be, hogy ezek után már nem tudja támogatni saját pártja elnökjelöltjét, kik azok, akik már azt követelik, hogy Trump álljon félre, és helyette inkább alelnökjelöltje, Mike Pence kormányzó legyen a republikánus elnökjelölt. Ez utóbbi táborhoz a The Hill összesítése szerint 22 republikánus képviselő és szenátor tartozik.

Trump azonban többször is kijelentette, hogy nem hajlandó félreállni, és ebben a republikánus szavazók nagy többsége is egyetért. A Politico gyors felmérése szerint (amit a pénteki videó megjelenése után készítettek) a konzervatív párt szavazóinak mindössze 12 százaléka gondolja úgy, hogy le kellene mondania az elnökjelölti címről, és 74 százalék szerint a pártnak ki kell állnia mellette, és továbbra is támogatnia kell jelöltségét. Azonban ahhoz, hogy életben tartsa elnökválasztási reményeit, Trumpnak rendkívüli teljesítményt kellene nyújtania a ma esti vitán.

Csodát kell tennie

Ha Trumpnak sikerül a vitán megállítani zuhanását, akkor egy olyan csodát fog végrehajtani, ami minden bizonnyal be fog kerülni a történelemkönyvekbe. Az első jelek azonban nem valami biztatóak. Rögtön ott van a vita formája, ami politikai elemzők szerint különösen kedvezőtlen Trump számára. Most ugyanis egy „falugyűlésszerű” vitán vesznek részt a jelöltek, amikor nem egy újságíró-moderátor kérdéseire kell válaszolniuk, hanem a közönség kérdéseire. Amire Trump nincsen felkészülve.

A választásra készülő amerikai politikus körében megszokottnak számít, hogy a kis rendezvényeken vesznek részt, választókkal beszélgetve, szemtől-szembe válaszolva kérdéseikre. Trump ezt nem tette meg. Ő inkább hatalmas, több ezer és több tízezer embert vonzó rendezvényeket tartott, és így semmi gyakorlata nincsen ezekben a „falugyűlésszerű” vitákban. Vele szemben Hillary Clinton igazi mestere ennek a formátumnak, és könnyen el tudja hitetni a választókkal, hogy tényleg érdekli aggodalmaik, félelmeik.

Ráadásul Trump az amerikai sajtóban megjelent beszámolók szerint egyáltalán nem készült fel a ma esti vitára. Mindezt azután, hogy az első vitát pont azért veszítette el, mert nem volt elég felkészült. Kampányának egyedül egy csütörtökre szervezett „falugyűlésszerű” kampányrendezvényt sikerült összehozni felkészülés gyanánt, de az sem volt az igazi. Az eseményen egy támadó kérdést sem kapott, és alig fél óra után meg is unta az egészet, és a „felkészülés” idő előtt véget ért.

Trump legfontosabb feladata az lenne, hogy meggyőzze a női szavazókat, hogy őszintén megbánta a nőkre az elmúlt évtizedekben tett degradáló kijelentéseit, ami különösen nehéz feladat lesz. A pénteken nyilvánosságra került felvétel ugyanis csak megerősítette a róla kialakult képet, hogy egy hímsovoniszta, aki tárgyaknak, játékszereknek tekinti a nőket, akiket csakis külsejük alapján ítél meg. Azt a képet, amit a Clinton-kampány nagykalapáccsal igyekszik beleverni az amerikai szavazók fejébe.

Emellett mindent meg kell majd tennie, hogy Clinton gyengeségeire, és botrányaira irányítsa magáról a figyelmet, ami különösen nehéz feladat lesz számára. A demokrata elnökjelöltnek már az első vitán is sikerült bemásznia Trump bőre alá, és most jó eséllyel ki fogja használni a lehetőséget, hogy kiüsse ellenfelét. És ha sikerül felidegesíteni ellenfelét, Trump könnyedén tehet olyan kijelentéseket, amik egészen az elnökválasztás napjáig nehezíthetik a dolgát.

A legjobban várt kérdés azonban az, hogy Trump fel fogja-e hozni Bill Clinton hűtlenségét és félrelépéseit a vita alatt. A republikánus elnökjelölt már az első vita alatt és után is felemlegette, hogy milyen visszafogott volt, hogy ezt a kérdéskört nem érintette. Most azonban már belebegtette, hogy ezzel fogja támadni Hillary Clintont, abban bízva, hogy ezzel sikeres lehet. Azonban erre számítanak a demokraták is, akik viszont úgy látják, azzal csak Clinton járhat jól, és alig várják, hogy ez megtörténjen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik