Nagyvilág

Berlin: a repülőgépről hozták le a terroristát

Az Eurowings légitársaság utasszállítójáról a berlini Tegelrepülőtéren lekísért férfi és a körözés alatt álló 22 éves szíriai közt "bizonyos hasonlóság" állt fenn.

A német hatóságok egy vasárnap reggeli bejelentést követően “biztosra akartak menni” – fogalmazott Ivo Priebe, a szövetségi rendőrség szóvivője. A B.Z. berlini lap úgy tudja, hogy a szövetségi rendőrség terrorelhárító alakulatának (GSG9) egy különítménye is részt vett az akcióban. Priebe ezt ugyanakkor nem erősítette meg.

Bombagyáros

A szövetségi körözés alatt álló Dzsaber al-Bakr menekültként érkezett Németországba. A szász tartományi bűnügyi hivatal szóvivője szerint a szíriai férfi már több hónapja Németországban tartózkodik és menekültstátust is kapott. A férfi chemnitzi lakását a német rendőrség egy nagyszabású akció keretében rohamozta meg szombaton.

A lakásban a hatóságok több száz gramm rendkívül veszélyes robbanóanyagot találtak, amelyet később megsemmisítettek.

A Focus Online szerint az alkotmányvédelem már jó ideje megfigyelte Bakrt, akinek körözési fényképét közzétették a hatóságok.

Hajsza

Legfrissebb értesülések szerint a nyomozók a feltételezett pokolgépkészítőt napok óta figyelték, viszont amikor a hatóságok le akartak csapni rá, a fiatal szíriai elmenekült. A szász tartományi bűnügyi hivatal szóvivője szerint a rendőrök figyelmeztető lövést is leadtak a gyanúsítottra szombaton.

Aznap délután három embert vettek őrizetbe. Kettejüket időközben elengedték, az egyik férfit viszont azzal gyanúsítják, hogy kapcsolatban állt és bűntársa Bakrnak. A drezdai ügyészség letartóztatási parancsot adott ki a férfi ellen vasárnap, akit társtettességgel vádolnak egy súlyos államellenes erőszakos bűncselekmény előkészítésében.

Berlinben még az előző nap megerősítették a rendőri jelenlétet. A német főváros Tegel, illetve Schönefeld nevű két nemzetközi repülőterén szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be. A rendőrség szerint a hatóságok jelenleg Tegelre összpontosítanak. Ugyancsak a Focus Online hírmagazin értesülései szerint Dzsaber al-Bakr feltételezhetően az egyik német repülőtér ellen akart merényletet elkövetni.

A dpa német hírügynökségnek nyilatkozó biztonsági tisztségviselők szerint a nyomok az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezethez vezetnek.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Europress Fotóügynökség)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik