Nagyvilág

Magyarul írt a Népszabadságról az EP elnöke

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke Twitter-bejegyzésében magyarul fejezte ki szolidaritását a Népszabadság kiadásának felfüggesztése ellen, a Kossuth téren tüntető emberekkel.

A szociáldemokrata politikus azután írt, hogy a legnagyobb példányszámban eladott legnagyobb ellenzéki lap kiadója hirtelen úgy döntött, leállítja az újság kibocsátását és honlapjának, a nol.hu-nak az üzemeltetését.

A Népszabadság bezárása a magyar sajtószabadságot veszélyezteti, kiadását újra biztosítani kell – ezt már Gianni Pittella, az Európai Parlament szociáldemokrata képviselőcsoportjának (SD) vezetője hangsúlyozta az MTI brüsszeli irodájához eljuttatott nyilatkozatában szombaton.

“A sajtószabadság veszélyben van Magyarországon, mert a legbefolyásosabb és független napilap, a Népszabadság kiadását egyik napról a másikra, minden előzetes bejelentés nélkül, pénzügyi okokra hivatkozva felfüggesztették” – fogalmazott Pittella.

Felszólítják a hatóságokat

“Antidemokratikus rendszerekben gyakori, hogy bezárnak olyan ellenséges újságokat, amelyek – például korrupciós ügyek feltárásával – aláássák a kormány hatalmát. Éppen ez történt a Népszabadsággal” – állt a közleményben.

“Felszólítjuk a magyar hatóságokat, tegyenek meg minden lehetséges intézkedést annak biztosítására, hogy a napilap újra működhessen és minden újságírója újra munkába állhasson” – fogalmazott az Európai Parlament szociáldemokrata képviselőcsoportjának vezetője.

“Egy valódi demokratikus kormánynak ezt kell tennie. Ez az, amit Európa elvár Orbán Viktortól és a magyar kormánytól” – tette hozzá Gianni Pittella.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik