Nagyvilág

Röhejnek tartják a norvégok a saját gyodájukat

A helyiek nem túl lelkesek az iránt a határkerítés iránt, amit a norvég kormány épít ki az orosz határon. Más vélemények szerint azonban ez szükséges rossz a migránsok ellen.

Ragadós a magyar példa a migránsokat távoltartó kerítésre: most épp a norvégok építenek egy ilyet fenn északon, a rövid orosz határszakaszon. A norvégok megosztottak a kérdésben, Syvonne Tucker, egy kirkenesi taxis azt mondja, nem kell a határzár, inkább bővíteni kéne a kapcsolatokat Oroszországgal. Konkrétabban is megfogalmazva:

Ez olyan, mintha valaki a hátsó kertedben felállítana egy kétméteres kerítést, és te csodálkoznál, miért tesz ilyet a szomszédod.

A norvég kormány álláspontját idézve azt írja a BBC, hogy szerintük jobban kell védeni a schengeni határt (ez is az), ezért húzzák fel a 200 méter hosszú és négy méter magas kerítést. Tavaly egyébként 5500 menekült jött át a határon, kihasználva egy jogszabályi hézagot. A közeli kirkenesiek kinevetik a kerítést, bár tény, hogy az új szakaszon túl is van egy véznább határzár.

Az oroszokat nem zavarja

A BBC tudósítója beszélt orosz nénikkel is, akik nap mint nap átjárnak portékájukat eladni Norvégiába. Egyikük azt mondta, ha a norvég kormány kerítést akar, ám legyen. Szerinte nemcsak szír vagy afrikai menekültek jönnek erre, hanem emberek Dél-Oroszországból is (valószínűleg a kaukázusi terroristákra utalt).

Ehhez tudni kell azt is, hogy a Vasfüggöny lehullása óta mindkét oldalon segítették a határ átjárását polgáraiknak, például könnyített vízumot adva a környékbeli lakosoknak. A norvégok olcsó üzemanyagért és alkoholért járnak át a szomszédba, az oroszok pedig jó minőségű áruért, pl. pelenkáért vagy kávéért.

Az egész egy vicc

A Norvég Menedékkérők Egyesülete szerint csak szimbolikus gesztus a kerítés, de nem túl pozitív a szimbolikája. A norvég kormány egyébként a magyar úton jár más téren is, a friss migrációs jogszabályaik szerint például csak olyan ember kaphat menedékjogot, aki közvetlenül egy konliktusos övezetből érkezett.

Ove Vanebo helyettes igazságügyi miniszter szerint parttalan vita az egész kerítésügy. Az oroszokkal jó a viszony, velük folyamatosan konzultálva építik a kerítést, és emlékeztetett mindenkit, hogy az orosz oldalon évek óta áll egy 200 kilométeres gyoda. Azonban hiába a sűrű egyeztetések, a kerítést így is sikerült elbaltázni: egy szakaszon túl közel halad a határvonalhoz, ezért újra kell telepíteni pár méterrel arrébb. Így is kész lesz hetek múlva. A kirkenesi taxis csak így nyugtázta mindezt:

Most csak még több pénzbe fog kerülni, mint előtte. Az egész kerítés egy vicc.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik