Nagyvilág

Nobel-békedíj ide vagy oda, cseppet sem lett jobb hely a Föld

A Nobel-békedíj kiosztása kapcsán a német Der Spiegel tanulságos infogragikában szedte össze, hogy 2010 óta melyik országokban erősödtek és hol csökkentek a konfliktusok. A legnagyobb változásokat Globe Peace Index 2010 és 2016 közötti adatai alapján ábrázolták és szomorú eredményre jutottak:

a világ egyáltalán nem lett jobb, békésebb hely az elmúlt hat évben.

A háborúkkal, instabilitással küzdő régiókban sokat romlott a helyzet.

A Globe Peace Index 160 országban vizsgálja a béke állapotát, az elemzést minden évben az Institute for Economics and Peace nevű ausztrál non-profit szervezet készíti el. Ha hatéves intervallumban vizsgáljuk a változásokat, Grúziában, Sri Lankán, Csádban és Dániában javult a helyzet.

Kissé meglepő, hogy a stabilitásáról ismert Dánia helyt kapott a javuló tendenciát mutató országok listáján, hiszen már 2010-ben is nyugodt államnak számított. Ennek ellenére 14 olyan ország van, amelyik Dániánál jobb helyezést ért el a béke tekintetésben. A jelenség egyik oka, hogy Dánia a NATO-csapatok szövetségében katonailag is fellépett Afganisztánban, ez pedig rontotta a mutatót. A másik befolyásoló körülmény Dánia katonai szerepválallása Irakban.

A békeindex azonban nem csak a katonai beavatkozások szerint osztályoz, figyelembe veszi

  • külső és belső konfliktusokat
  • a szociális védelmet és biztonságot
  • a militarizálódás mértékét is.

A legrosszabb helyezéseket azok az osrzágok érik el, ahol nyílt konfliktusokra is sor kerül. Nem nehéz kitalálni, melyek ezek az államok:

a polgárháború sújtotta Szíria, Ukrajna és Líbia.  

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik