Külföld
ALEPPO, SYRIA - FEBRUARY 3: Syrian opposition forces attack regime controlled Nubul and Zehra towns, in Aleppo, Syria on February 3, 2016.
 Ibrahim Hatib / Anadolu Agency

Nobel-békedíj ide vagy oda, cseppet sem lett jobb hely a Föld

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 10. 07. 13:33

A Nobel-békedíj kiosztása kapcsán a német Der Spiegel tanulságos infogragikában szedte össze, hogy 2010 óta melyik országokban erősödtek és hol csökkentek a konfliktusok. A legnagyobb változásokat Globe Peace Index 2010 és 2016 közötti adatai alapján ábrázolták és szomorú eredményre jutottak:

a világ egyáltalán nem lett jobb, békésebb hely az elmúlt hat évben.

A háborúkkal, instabilitással küzdő régiókban sokat romlott a helyzet.

A Globe Peace Index 160 országban vizsgálja a béke állapotát, az elemzést minden évben az Institute for Economics and Peace nevű ausztrál non-profit szervezet készíti el. Ha hatéves intervallumban vizsgáljuk a változásokat, Grúziában, Sri Lankán, Csádban és Dániában javult a helyzet.

Kissé meglepő, hogy a stabilitásáról ismert Dánia helyt kapott a javuló tendenciát mutató országok listáján, hiszen már 2010-ben is nyugodt államnak számított. Ennek ellenére 14 olyan ország van, amelyik Dániánál jobb helyezést ért el a béke tekintetésben. A jelenség egyik oka, hogy Dánia a NATO-csapatok szövetségében katonailag is fellépett Afganisztánban, ez pedig rontotta a mutatót. A másik befolyásoló körülmény Dánia katonai szerepválallása Irakban.

A békeindex azonban nem csak a katonai beavatkozások szerint osztályoz, figyelembe veszi

  • külső és belső konfliktusokat
  • a szociális védelmet és biztonságot
  • a militarizálódás mértékét is.

A legrosszabb helyezéseket azok az osrzágok érik el, ahol nyílt konfliktusokra is sor kerül. Nem nehéz kitalálni, melyek ezek az államok:

a polgárháború sújtotta Szíria, Ukrajna és Líbia.  

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.