Nagyvilág

Nő a nukleáris aktivitás, újabb atomrobbantásra készülhet Észak-Korea

A Reuters hírügynökség jelentése szerint mindhárom nukleráris központban növekvő aktivitást figyeltek meg a Johns Hopkins Egyetem kutatói a térségben készült műholdfelvételeken. Az adatokból arra következtetnek, hogy a Kim Dzsongun vezette diktatúra a szeptember 9-ei robbantás elemzéséhez gyűjt adatokat, de azt sem lehet kizárni, hogy újabb kísérleteket végeznek.

A Punggye nevű vizsgálati helyszínen földalatti robbantásokat szoktak végezni, az Észak 38 nevű tudóscsoport pénteki bejelentése szerint mindhárom laagútkomplexumban növekvő nukleáris aktivitást, illetve a területen egy nagyméretű járművet és személyzet megjelenését észlelték.

Egyes feltételezések szerint a Munkáspárt alapításának október 10-ére eső évfordulóján végezhetnek kísérleti robbantást. A diktatúra szeptember 9-én hajtotta végre ötödik kísérleti atomrobbantását a kommunista rezsim fennállásnak 68. évfordulója alkalmából. Az Észak-Korea elleni erőteljesebb fellépést szorgalmazza az ENSZ-ben Dél-Korea és az Egyesült Államok is, szerintük a szövetség kiskapukat hagyott szabadon a rezsim előtt.

Észak-Korea 2006-ban hajtotta végre első kísérleti atomrobbantását.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik