Nagyvilág

Merkel megint egyre népszerűbb Németországban

Angela Merkel (angela merkel, kancellár,)
Angela Merkel (angela merkel, kancellár,)

Németországban ismét emelkedik Angela Merkel népszerűsége, egy új felmérés szerint a lakosság többsége elégedett a munkájával.

Az ARD csütörtöki adatai szerint a kancellár munkájával elégedettek aránya az ötéves mélypontot jelentő szeptemberi 45 százalékról

54 százalékra emelkedett.

A kancellárt a menekültüggyel kapcsolatban korábban élesen bíráló bajor miniszterelnök, Horst Seehofer népszerűsége viszont csökkent, a munkájával elégedettek aránya 44 százalékról 37 százalékra süllyedt.

Azt vizsgálták, hogyan vélekednek a németek az ország demokratikus berendezkedésének működéséről. Ebből kiderült, 58 százalék elégedett a németországi demokrácia működésével, 41 százalék pedig nem elégedett. A keleti tartományokban, az egykori NDK területén a többség – 53 százalék – elégedetlen, míg a nyugati tartományokban jóval az országos átlagnál alacsonyabb, 37 százalékos az elégedetlenek aránya.

A merényletek, terrorcselekmények veszélyével kapcsolatban kimutatták, hogy

a németek leginkább a szélsőjobb terrorjától tartanak.

A reprezentatív felmérésben megkérdezettek 84 százaléka nagynak, vagy nagyon nagynak nevezte a szélsőjobboldali merényletek veszélyét. Az iszlamista terrortámadások veszélyét 68 százalék tartja nagynak, vagy nagyon nagynak, a szélsőbaloldali merényletek veszélyét pedig 52 százalék.

A menekültválsággal kapcsolatban a többi között kimutatták, hogy a lakosság többsége, 56 százaléka attól tart, hogy a menekültek révén túlságosan megerősödik az iszlám befolyása Németországban. Legutóbb májusban vizsgálták ezt a kérdést, akkor 52 százalék vélekedett így.

(mti)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik