Nagyvilág

Kivégzésekkel termelik a halottakat a terrortól rettegő államok

kivégzás - akasztás (kivégzés, akasztás)
kivégzás - akasztás (kivégzés, akasztás)
Messze még a terrorizmus bukása a világon, de az Amnesty szerint az se segít sokat, hogy rengeteg állam halálbüntetéssel sújtja a terroristákat. Csádtól az USA-ig számos ország végez ki embereket, pedig ennél embertelenebb nem létezik.

Ahogy írtuk, háborúk szintjén is rossz irányba robog a világ (Nobel-békedíj ide vagy oda), de a halálbüntetések se festenek pozitív képet a jelenről. Az Amnesty International jogvédő szervezet összesítette azokat az országokat, amik a terrorizmus ellen küzdenek azzal, hogy vádlottakat végeznek ki.

Algéria, Kamerun, Csád, Kína, Kongói Demokratikus Köztársaság, Egyiptom, India, Irán, Irak, Jordánia, Kuvait, Libanon, Pakisztán, Szaúd-Arábia, Szomália, Szudán, Tunézia, az Egyesült Arab Emírségek és az Egyesült Államok is gyilkol a gyilkosságokért.

James Lynch, az Amnesty globális ügyekkel foglalkozó igazgató-helyettese szerint “a gyengeség és hasznosság hozta létre” ezt a választ a terrorizmusra, holott nem kimutatható az eredményessége. Magyarán nem lesz kevesebb és ádázabb terrorista azzal a fenyegetéssel, hogy kivégzik őket.

Lynch szerint a lakosság elleni támadások borzalmas szenvedést okoznak, ezeket ki kell vizsgálni, az elkövetőket felelősségre kell vonni. DE:

A halálbüntetés alkalmazása mindig az emberi jogok megsértése. A világ országainak több mint kétharmada már nem alkalmazza vagy a jogrendszeréből is kitörölte. Minden kormánynak így kellene tennie.

Az Amnesty ellenzi a halálbüntetést, mert az szerintük sérti az élethez való jogot, ahogy azt az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata meghatározza. A szervezet október 10-én emlékezik majd meg a halálbüntetés áldozatairól. Ehhez kapcsolódóan egy kurta adatsort is közöltek:

  • 140 ország a világon nem alkalmazza vagy eltörölte a halálbüntetést,
  • 103 ország száműzte a jogrendszeréből teljesen a halálbüntetést,
  • 58 országban még mindig ítélhetnek valakit halálra,
  • 25 ország végzett ki embereket 2015-ben,
  • A TOP 5 legtöbb kivégzést végrehajtó ország 2015-ben Kína, Irán, Pakisztán, Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok voltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik