Nagyvilág

Florida túléli a hurrikánt, Haiti belefulladt

Miközben haitin már félezer áldozatról beszélnek, úgy tűnik, az Egyesült Államok megússza a hurrikán legdurvább részét. Most Georgián és Dél-Karolinán a sor.

Úgy tűnik, a teljes pusztulást megússza Florida az időközben 3-as erősségűre juhászodott Matthew hurrikán miatt – írja a Guardian. A lap szerint ugyan més számítani lehet életveszélyes időjárási jelenségekre, főleg az állam északi partvidékén, de a katasztrófa nagy részén már túl vannak. Rick Scott kormányzó azért figyelmeztetett:

Még csak félúton járunk.

Szerinte a hurrikán szeme még nem ért partot, és ez még megtörténhet, szóval kár pezsgőt durrantani. Elmondta, hogy az állam déli részén még csak most kezdik összeszámolni, mekkora lehet a kár. Az biztos, hogy 600 ezer háztartásban nincs áram, 22 ezer ember pedig még mindig a kialakított 145 menedékhelyen kucorog.

A következő helyszín Georgia állam tengerpartja lesz, aztán északnyugat felé fordul a hurrikán a várakozások szerint. Eközben hűvösebb vizek fölé érve veszíteni fog az erejéből. Az előrejelzések szerint előfordulhat, hogy a szelídebb trópusi viharrá váló ciklon öt nap múlva visszatér Florida partjaihoz. Eközben megvan az első áldozat az államban, egy 58 éves nő kapott infarktust, de nem tudták időben ellátni a vihar miatt.

Haitin eközben sokkal rosszabb lett a helyzet, mintegy 500 ember vesztette életét.

Barack Obama amerikai elnök közben vészhelyzetet hirdetett Floridában és minden szükséges szövetségi forrást az állam rendelkezésére bocsátott. Dél-Karolina is készül a viharra a Guardian szerint, méteres vihardagályra számítanak, de itt már nem lesz akkora erejű Matthew, mint délebbre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik