Nagyvilág

Amerika felkészült a legrosszabb forgatókönyvre

Az előrejelzések szerint hamarosan eléri Florida állam partjait a Matthew hurrikán, amely hatalmas pusztítást végzett Haitin. Közel kétmillió lakost evakuáltak, senki nincs biztonságban a 235 km/h-s sebességgel száguldó szélviharral és a brutális esőzéssel szemben.

Péntek reggelre 339-re nőtt a Matthew hurrikán halálos áldozatainak száma Haitin. A mentőalakulatok és a segélyszervezetek nagyon nehezen tudnak eljutni az ország elszigetelt területeire, hogy felmérjék a kárt és segítséget nyújtsanak.

A 235 km/h-s szél és a felhőszakadás több mint 3200 házat rombolt le, 15 ezer embernek kellett elhagynia otthonát, elpusztította az ültetvényeket és állatok ezrei fulladtak a vízbe. Haiti legsúlyosabban értintett területeit hatalmas erőfeszítések árán lehetett elérni az árvíz, a kommunikáció összeomlása és egy kulcsfontosságú híd romba dőlése miatt.

Videó – A szélvihar közepén a hurrikánvadász repülőgép

Miután az idő kitisztult, a helyi hatóságok a nemzetközi szervezetekkel együttműködésben elkezdték a kárfelmérést, megnyitották Port-au-Prince repülőterét humanitárius járatoknak és a kommunikáció is helyreállt.

Marie Alta Jean-Baptiste, a Polgár Védelmi Igazgatóság igazgatója úgy fogalmazott, a halálos áldozatok száma valószínűleg tovább nő majd, ahogy a mentőalakulatok elérik a legsújtottabb régiókat.

Tudjuk, hogy hatalmas a kár Grand’Anse régióban, és azt is tudjuk, hogy rengeteg emberélet veszett oda

– mondta.

Videó – Drónfelvétel Haitiről a pusztitás után

Természeti katasztrófák Haitin

Haitin már-már rendszeresek a természeti csapások. 2008-ban négy erős vihar – Fay, Gustav, Hannah és Ike – több mint 800 ember halálát okozták. 2002-ben, 2003-ban, 2006-ban és 2007-ben súlyos áradások romboltak az országban. 1963-ban hatezer ember halt meg Haitin és Kubában a Flora hurrikán pusztításában.

 

2010 januárjában földrengés rázta meg Haitit, legalább 90 ezer ember halt meg. Az ezt követő kolerajárványban további tízezer ember hunyt el.

Galéria
Fotó: MTI/AP/Dieu Nalio Chery

Kíméletlen várakozás

A Matthew hurrikán pénteken délelőtt közelítette meg Florida állam partjait. A szakértők szerint a szélvihar útja kiszámíthatatlan, a legkisebb légköri változás is megváltoztathatja irányát.

A mérföldek és a kilométerek nagyon számítanak, mert ha nyugat felé halad 50 kilométert, akkor eléri a szárazföldet. Ha ennél kevesebbet, akkor az óceán felett marad

– mondta Derek Van Dam, a CNN meteorológusa.

Videó – Lekapott egy háztetőt a tomboló szélvihar

A legnagyobb kérdés tehát, hogy földet ér-e? És ha igen, hol?

Éjjel a Matthew hurrikán erőssége 4-esről 3-asra csökkent, jelenleg 190 km/h-s sebességgel halad de kiszámíthatatlansága, valamint a heves esőzések és a pusztító szélvihar továbbra is milliókat veszélyeztet. Ráadásul a legfrissebb előrejelzések szerint hamarosan partot ér és bármikor felerősödhet.

A 2012-es Sandy hurrikán óta soha nem evakuáltak ennyi embert az Amerikai Egyesült Államokban. Akkor 147 ember vesztette életét Észak-Amerikában. Most nagyjából 1,5 millió floridai és 500 ezer Georgia állambeli lakost költöztettek ki. Még a legidősebb amerikai város, St. Augustine 14 ezer lakójának is menekülnie kell.

A Matthew hurrikán számokban

  • 339 – Ennyien haltak meg Haitin a hurrikán pusztításának következtében
  • 235 km/h – A hurrikán várható szélerőssége az Egyesült Államokban
  • 2 millió – Az emberek száma, akiket evakuálni kellett
  • 11 millió – Ennyi embert veszélyeztet a hurrikán csak Floridában
  • 300 ezer – Ennyien maradtak áram nélkül péntek reggel Floridában
  • 3800 – A törölt repülőjáratok száma a régióban

Ha a hurrikán belép az államba, akkor szakértők szerint könnyen elképzelhető, hogy akár hetekre, hónapokra lakhatatlanná válik a régió.

Videó – Ez még csak a hurrikán előszele Floridában

Hurrikántörténelem

Az elmúlt évtizedekben több nagyon erős hurrikán is lecsapott a térségre, egészen pontosan Floridára.

A 3-as erőséggű Jeanne hurrikán 190 km/h-s sebességű széllel pusztított, öt ember halálát és 7,66 milliárd dollár kárt okozva.

A Floyd hurrikán társánál jóval gyengébb volt, a 2-es erősségű, 160 km/h-val száguldó természeti képződény mégis 56 embert ölt meg 1999-ben. A kár 6,9 milliárd dollár volt.

1979-ben a David hurrikán okozott jelentős károkat Floridában, a szintén 2-es kategóriájú, 160 km/h-s sebességgel bíró szélvihart öten nem élték túl. Mai értéken körülbelül 900 millió dollár pusztítást végzett.

Miről kapják nevüket a hurrikánok?

1953 óra nevezik el a hurrikánokat az Egyesült Államokban, néhány éve pedig szabályozták, hogy ugyanannyi férfi nevet kell adni, mint nőit.

 

Évi 21 név áll rendelkezésre az angol ábécé kezdőbetűi szerint. Ha elfogynak a nevek – mivel sok betűvel nem is kezdődik név -, következnek a görög ábécé betűi.

 

Próbálnak minél gyakoribb nevet kitalálni a hurrikánoknak, mert szeretnék elkerülni, hogy híres emberekhez kötődjenek. Az más kérdés, hogy senki nem tudja, milyen névvel lesz valaki egy évtized múlva például amerikai elnök vagy világhírű énekes.

 

Szám szerint a Matthew a 14. hurrikán idén az atlanti térségben.

Lesz még rosszabb

Bár az amerikai Nemzeti Óceán- és Légköri Igazgatóság előrejelzése szerint a normálishoz közeli az atlanti hurrikánszezon, tudósok szerint az elkövetkező évtizedekben egyre gyakoribbak lesznek a Matthew hurrikánhoz hasonló pusztítások.

A klímakutatók között korábban komoly vita alakult ki arról, hogy a hőmérséklet emelkedése hatással lenne a hurrikánokra. A legfrissebb kutatások viszont bizonyítják, hogy az 1980-as évektől jelentős növekedés tapasztalható az atlanti hurrikánaktivitásban, ami a légkör felmelegedésétől tovább fokozódik majd.

Arra számítunk, hogy egyre több lesz a 4-es és 5-ös fokozatú hurrikán, melyek jelenleg az összes hurrikán mindössze 13 százalékát teszik ki, mégis óriási károkat okoznak. Az elmélet stabil lábakon áll és már a természetben is tapasztalható

– mondta Kerry Emanuel, a Massachusettsi Műszaki Egyetem klímakutatója.

A hurrikánok az energiát az óceánból nyerik. Az emberi tevékenységek miatt a légkörben felhalmozódó hőt az óceánok szivacsként szívják magukba. A globális felmelegedés ezáltal felgyorsítja a hurrikánok sebességét és növeli a csapadékmennyiséget az érintett területen.

Egyes tanulmányok szerint a hurrikánok száma csökkenhet, de a legerőteljesebbek még nagyobb pusztítást végezhetnek a régióban.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik