Nagyvilág

Moszkva: senki sem lépett vissza az orosz-amerikai megállapodástól

Az USA dúlva-fúlva állt fel a tárgyalóasztaltól a sorozatos orosz háborús bűnök miatt Aleppó környékén, az oroszok most úgy tesznek, mintha semmi sem történt volna.

Állandó a kapcsolattartás Szíria ügyében az Egyesült Államok és Oroszország között, a szeptember 9-i orosz-amerikai megállapodást senki nem mondta fel, attól senki sem lépett vissza – jelentette ki Mihail Bogdanov, az orosz elnök közel-keleti és afrikai különmegbízottja csütörtökön Moszkvában.

A megállapodásban az USA és Oroszország minden Szíriában harcoló felet általános fegyvernyugvásra szólított fel szeptember 12-én naplementétől, és olyan tervben állapodtak meg, aminek célja az erőszak csökkentése és a politikai átmenet elősegítése. Az Egyesült Államok hétfőn viszont felfüggesztette a tárgyalásokat Oroszországgal mondván, hogy Moszkva nem tartja be a tűzszüneti feltételeket, főként ami a humanitárius kötelezettségeket illeti.

Bogdanov elmondta, hogy Szergej Lavrov orosz és John Kerry amerikai külügyminiszter gyakorlatilag napi szinten konzultál a szíriai helyzetről. Így fogalmazott:

Ami a katonai kapcsolatokat illeti, azokról a katonákat kell megkérdezni. Nincs alternatívája az együttműködésnek, az információcserének a szélsőségesek elleni hatékony harc terén tett lépéseink egyeztetésének.

Bogdanov szerint figyelmesen kell mérlegelni és helyesen kell értelmezni az amerikaiaknak a szeptember 9-i megállapodásról tett kijelentéseit. “Úgy gondolom, hogy nem kell ajtót csapkodni az összes kapcsolat ügyében. Nem mondják azt, hogy nem fogják felújítani (a megállapodást). Ezért is telefonál John Kerry Szergej Lavrovnak” – mondta.

Bogdanov kijelentette, hogy Moszkva támogatja Staffan de Mistura, az ENSZ-főtitkár különmegbízottja elképzelését, miszerint az an-Núszra Front (most már Dszabhat Fateh el-Sam) egységeit ki kellene vonni Aleppó keleti városnegyedeiből.

De Mistura korábban azt kezdeményezte, hogy az an-Núszra Aleppó keleti részében tartózkodó mintegy 900 fegyveresét szállítsák át Idlíbbe. Az ENSZ-tisztviselő szerint így véget érne a fegyveres szembenállás az ostromlott városnak ezen a részén, ami lehetővé tenné, hogy a civil lakossághoz humanitárius segélyszállítmányokat juttassanak el – írja az MTI.

Az orosz-amerikai szembenállásról és arról a potenciálról, háborúvá fejlődhet-e, mai cikkünkben olvashat bővebben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik