Nagyvilág

Durván gyors és végzetes lesz a jövő világháborúja

Nem túl optimista az amerikai hadvezetés a jövőt illetően. Szerintük tuti lesz nagy háború, az gyorsan lepereg majd és nagy pusztítást okoz. Mindezt a precíziós és automatizált fegyverzet miatt.

“Egy konvencionális háború a közeljövőben rendkívül végzetes és gyors lesz” – jelentette ki William Hix tábornok egy panelbeszélgetésen, ahol az USA hadseregének vezetői vesézték ki a harmadik világháború eshetőségeit – írja az Independent. Hix megállapításának alapja, hogy a mostan fegyverek már nagyrészt automatizáltak, kvázi robotok, így nagy pontossággal tudnak majd pusztítani.

Hix szerint a gépek olyan tempóban lesznek képesek alapos döntéseket meghozni, amikre az emberek képtelenek reagálni, megváltozik ember és gép viszonya.

Az oroszoknál és a kínaiaknál is döbbenetes technológiai fejlődés ment végbe a hadseregben, emiatt egy nagy háború esetén olyan pusztításra számíthatna az Egyesült Államok, amilyet már a koreai háború óta nem látott. Joseph Anderson altábornagy azt mondta, az USA egzisztenciális fenyegetéseket lát katonailag versengő, agresszív államoktól. Nem keleltt sokat várni, hogy erre bedobja Oroszország példáját.

A tábornokok persze borúlátók, mióta világ a világ, de az amerikai katonai vezetők szerint egy ilyen totális háború szinte elkerülhetetlen. Szerintük különösen nehéz lesz majd az, hogy a haditengerészet aktívan segíthesse a szárazföldre ledobott csapatokat, és haditengerészet nélkül (ld. repülőgép-hordozók) a légierő se tud ficánkolni. És akkor a kiberhadviselésről vagy az űrtechnológiáról nem is beszéltünk.

Az Independent “megnyugtatásul” megjegyzi, Oroszország épp a napokban rendelt el az egész nemzetre kiterjedő nukleáris hadgyakorlatot. Azt tesztelték 40 millió civil és 200 ezer mentőosztagos bevonásával, készen áll-e az ország egy kiterjedt nukleáris, vegyi vagy biológiai csapásra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik