Külföld

Durván gyors és végzetes lesz a jövő világháborúja

24.hu
24.hu

2016. 10. 06. 14:32

Nem túl optimista az amerikai hadvezetés a jövőt illetően. Szerintük tuti lesz nagy háború, az gyorsan lepereg majd és nagy pusztítást okoz. Mindezt a precíziós és automatizált fegyverzet miatt.
Korábban a témában:

“Egy konvencionális háború a közeljövőben rendkívül végzetes és gyors lesz” – jelentette ki William Hix tábornok egy panelbeszélgetésen, ahol az USA hadseregének vezetői vesézték ki a harmadik világháború eshetőségeit – írja az Independent. Hix megállapításának alapja, hogy a mostan fegyverek már nagyrészt automatizáltak, kvázi robotok, így nagy pontossággal tudnak majd pusztítani.

Hix szerint a gépek olyan tempóban lesznek képesek alapos döntéseket meghozni, amikre az emberek képtelenek reagálni, megváltozik ember és gép viszonya.

Az oroszoknál és a kínaiaknál is döbbenetes technológiai fejlődés ment végbe a hadseregben, emiatt egy nagy háború esetén olyan pusztításra számíthatna az Egyesült Államok, amilyet már a koreai háború óta nem látott. Joseph Anderson altábornagy azt mondta, az USA egzisztenciális fenyegetéseket lát katonailag versengő, agresszív államoktól. Nem keleltt sokat várni, hogy erre bedobja Oroszország példáját.

A tábornokok persze borúlátók, mióta világ a világ, de az amerikai katonai vezetők szerint egy ilyen totális háború szinte elkerülhetetlen. Szerintük különösen nehéz lesz majd az, hogy a haditengerészet aktívan segíthesse a szárazföldre ledobott csapatokat, és haditengerészet nélkül (ld. repülőgép-hordozók) a légierő se tud ficánkolni. És akkor a kiberhadviselésről vagy az űrtechnológiáról nem is beszéltünk.

Az Independent “megnyugtatásul” megjegyzi, Oroszország épp a napokban rendelt el az egész nemzetre kiterjedő nukleáris hadgyakorlatot. Azt tesztelték 40 millió civil és 200 ezer mentőosztagos bevonásával, készen áll-e az ország egy kiterjedt nukleáris, vegyi vagy biológiai csapásra.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CAIRO, EGYPT - July 28: The Pyramids of Giza at dusk on July 28, 2015 in  Cairo,  Egypt. Giza pyramid complex bordering what is now El Giza, Egypt. It is the oldest of the Seven Wonders of the Ancient World, and the only one to remain largely intact. The pyramids are lit as part of the evening sound and light show. (Photo by David Degner/Getty Images).
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.