Nagyvilág

Személyes okból sem támogatja a lengyel kormány Donald Tusk újraválasztását

Az Európai Tanács elnökét okolja a kormánypárt vezetője ikertestvére haláláért.

A lengyel kormány nem támogatja, hogy Donald Tusk maradjon az Európai Tanács elnöke – közölte a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság Párt vezetője, Jaroslaw Kaczynski egy lapinterjúban. Azt mondta, kétségei vannak afelől, hogy a volt miniszterelnök alkalmas lenne a feladatra.

Kaczynski és Tusk régi ellenfelek, de szembenállásuk egészen személyessé vált azután, hogy 2010-ben lezuhant az oroszországi Szmolenszkben az elnöki gép, rajta Lech Kaczynski akkori elnökkel, Jaroslaw Kaczynski ikertestvérével. Az ügy kivizsgálását a tavaly kormányra került Jog és Igazságosság Párt újraindította, és egyenesen azt állítják, hogy Tusk és kormánya elhanyagolta a néhai államfő biztonságát, így legalábbis erkölcsi felelősségük van a katasztrófában.

Kaczynski szerint azért is kockázatos lehet Tusk újraválasztása az Európai Tanács élére, mert ez az ügy vádemeléssel végződhet, noha lengyel és orosz nyomozók is arra jutottak, hogy a pilóta hibázott a sűrű ködben, ezért zuhant le a repülőgép. Tusk azt mondta, bármikor kész tanúvallomást tenni.

A lengyel kormány nem vétózhatja meg Donald Tusk újraválasztását, de gyengítheti azzal, hogy nem támogatja. Uniós diplomaták szerint káros lehet a huzavona, miközben az Európai Uniónak a brit kilépéssel és az erősödő euroszkepticizmussal is meg kell küzdenie. (The Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik