Nagyvilág

Meghalt az önálló Szlovák Köztársaság első államfője

Michal Kovác 86 éves volt.

Szerdán elhunyt Michal Kovác szlovák politikus, az önálló Szlovák Köztársaság első államfője – közölte az MTI.

Kovác közgazdaságtant tanult, majd a bankszakmában helyezkedett el. Az 1960-as években előbb Kubában oktatott, majd a Zivnostenská kereskedelmi bank londoni helyettes vezetője lett. Onnan 1968-ban hazarendelték, és az 1970-es tisztogatások alkalmával kizárták a kommunista pártból. Ezután ismét banktisztviselőként, majd a Központi Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal tudományos munkatársaként dolgozott.

Az 1989-es forradalom után pénzügyminiszter lett a Vladimír Meciar alakította szlovák kormányban. 1990-92-ben az első szabadon megválasztott csehszlovák Szövetségi Gyűlésben előbb a Nyilvánosság az Erőszak Ellen (VPN), majd a Mozgalom a Demokratikus Szlovákiáért (HZDS) képviselője volt. Vladimír Meciar 1990 júniusában megalakított első kormányában is a pénzügyminisztériumot vezette, míg 1991 májusában, Meciar visszahívása után ő is lemondott.

Az 1992. évi választásokon a Meciar vezette HZDS színeiben ismét bejutott a Szövetségi Gyűlésbe, amelynek elnöki tisztét is betöltötte 1992. december 31-ig, Csehszlovákia kettéválásáig. 1993. február 15-én a Szlovák Nemzeti Tanács az önálló Szlovák Köztársaság első elnökévé választotta. Ezután kilépett a HZDS-ből, amelynek 1991-től alelnöke volt.

1998. március 2-án államfői posztjáról leköszönt. Mivel utódjáról nem sikerült a parlamentnek döntenie, lemondását követően Vladimír Meciar miniszterelnök – akivel igen megromlott a viszonya – vette át a jogköreit.

1998 novemberében bejelentette, hogy újra indul az államfői posztért, amelyre nem sikerült az utódját megválasztani. 1999. május 11-én bejelentette, hogy Rudolf Schuster javára visszalép a megmérettetéstől, lépésével a négypárti kormánykoalíció közös jelöltjének pozícióját igyekezett erősíteni, mondván „Szlovákia és a demokrácia sikere számára olyan fontos érték, amelyet nem szabad a meciarizmus visszatérésével veszélyeztetni”.

Azóta a nagypolitikától visszavonultan élt, feleségével egy alapítványt vezettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik