Nagyvilág

Kis híján belehalt egy térdhorzsolásba a hároméves venezuelai kislány

A súlyos gyógyszer- és eszközhiány miatt családjának hónapokig tartó rohangálásba és az összes vagyonukba került, hogy meggyógyuljon.

Kis híján belehalt egy hároméves venezuelai kislány abba, hogy elesett és meghorzsolta a térdét. Kálváriájáról a Washington Post számolt be. Arról már sokszor írtunk, hogy a dél-amerikai országot humanitárius válság sújtja, hiány van alapvető élelmiszerekből és gyógyszerekből, miközben a dilettáns kormány ellenfeleit próbálja felelőssé tenni, és a humanitárius segélyeket is elutasítja.

Kóbor kutyák a kórház folyosóján

A gyermek sérülésének először nem tulajdonítottak nagy jelentőséget a szülei. Ashley viszont egy hét múlva belázasodott, a térde feldagadt. A szülőknek nem volt más választásuk, motorbiciklire szálltak, felültették kettejük közé a beteg kislányt, és kórházról kórházra jártak, hogy találjanak olyan intézményt, ahol egyáltalán tudják fogadni gyermeküket.

Másnap, amikor Ashleynek már negyvenfokos láza volt, végre felvették a caracasi egyetemi kórházra, amelynek folyosóján kóbor kutyák, a falakon csótányok mászkáltak. A csapokból néha fekete víz folyt, a szappan és a gumikesztyű elfogyott. Voltak kórtermek, ahol egy ágyban két beteg feküdt, akkora volt a zsúfoltság, de a szülők örültek, hogy egyáltalán találtak helyet.

Az orvosok baktériumfertőzést állapítottak meg, és beadták a kislánynak az utolsó vancomycin antibiotikumot, ami a kórház rendelkezésére állt. A gyermek állapota ennek ellenére nem javult. Azt gyanították, hogy a fertőzés a tüdejére is átterjedt, de az intézménynek nem volt működő röntgengépe. Mentővel vitték a kislányt egy magánklinikára, ahol a szülők egy heti fizetésébe került elvégezni a vizsgálatot. Ennek eredménye megerősítette az orvosok aggodalmát.

Használt tűvel szívták le

A szülők kétségbeesve rohantak segítségért, miután azt mondták, még több antibiotikumra és egy mellkasi szívó készülékre is szükség van, hogy Ashley egyáltalán a következő estét megérje. Végül egy barátjuk egy magánklinikán talált mellkasszívót, amit elvihettek. A kislány ezután már könnyebben tudott lélegezni, de a lába tovább dagadt és belilult, azt is kilátásba helyezték, hogy amputálni kell.

Az apa kórházról kórházra szaladt antibiotikumért. Végül, amikor épp távozott az egyik intézményből, egy fehér köpenyes férfi állította meg, és a kezébe nyomott három vakcinát. De még arra is szükség volt, hogy leszívják Ashley térdéből a folyadékot, a kórházban viszont csak két műtő üzemelt, amire százötvenen várakoztak. Végül sikerült a gyermeket előre venni, és egy sterilizált használt tűvel elvégezték a beavatkozást. Ennek ellenére nem múlt el a fertőzés, napi három antibiotikumra volt szükség, hogy megállítsák a fertőzést, és ne terjedjen át a kislány szívére és agyára.

Csak a keresztségben bízhatnak

Az apa az egész augusztust azzal töltötte, hogy gyógyszer után szaladgált a városban. Egy hónappal a kálváriája kezdete után Ashleynek lement a láza, de nem úszta meg épségben a fertőzést, elképzelhető, hogy szívbillentyű-műtétre szorul. Ugyanakkor újabb tüdőfertőzést is diagnosztizáltak nála, amelynek kezeléséhez megint gyógyszere volt szükség. Hosszas utánajárás után botlottak bele egy anyába, akinek meghalt a kisfia, és odaadta Ashleynek a megmaradt gyógyszert.

Szeptember végén nyilvánították gyógyultnak a kislányt az orvosok. A szülők azt mondták, az összes vagyonuk ráment arra, hogy megmentsék Ashleyt. Úgy döntöttek, megkeresztelik a gyermeket, egyrészt azért, hogy megünnepeljék a gyógyulást, másrészt azért, mert csak ebben bízhatnak, ha megint megbetegedne. A kórházban nem volt mindenki olyan szerencsés, mint Ashley: több gyermek is meghalt azért, mert nem tudták számukra előteremteni a szükséges gyógyszert.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik