Nagyvilág

Kalózok kerülhetnek kormányra Izlandon, befogadnák Snowdent

A Pokémon Go fejlesztőit is megkeresték, hogy segítsenek a szavazófülkékbe csalni a fiatalokat.

Három héttel az izlandi választások előtt azt mutatják a felmérések, hogy a Kalózpárt számíthat a legtöbb szavazatra, így akár kormányalkotó erő is lehet, ha talál hozzá koalíciós partnereket.

A Kalózpárt, amely a választók 21,6 százalékának támogatását tudhatja magáénak, négy éve alakult meg hivatalosan, elsősorban a fájlcserét gúzsba kötő szerzői jogi szabályok ellen tiltakozva. Most egyebek mellett azt ígérik a választóknak, hogy menedékjogot adnak Edward Snowdennek, dekriminalizálják a kábítószer-fogyasztást és elfogadják fizetőeszközként a bitcoint. Természetesen eredeti céljuk, a szerzői jogi törvény fellazítása mellett is kitartanak, emellett közvetlen beleszólást ígérnek az állampolgároknak a közügyekbe.

Az aktivisták, művészek és hackerek által alapított párt döntő részben a választók által felajánlott pénzből kampányol. Még a Pokémon Go fejlesztőit is megkeresték, hogy segítsenek növelni a fiatalok választói kedvét azzal, hogy pokéstopokat helyeznek el a szavazóhelyiségeknél. A legnagyobb népszerűséget azonban éles korrupcióellenességük hozta meg számukra.

A Kalózpárt vezetője Birgitta Jonsdottir költő, aki korábban a Wikileaks szóvivője volt. Azt mondta: Európa-szerte egyre több ember gondolja úgy, hogy nem működik többé az a rendszer, amelynek gondoskodnia kellene róluk.  Ugyanakkor nem terveznek azonnal jelentős változásokat a gazdaságban, tisztában vannak azzal, hogy új szereplőként kerülhetnek hatalomra, ezért óvatosak és saját magukkal szemben is kritikusak.

Jonsdottir azt is mondta: nem tervezi, hogy a miniszterelnöki székbe üljön, inkább házelnök lenne szívesen. (Independent)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik