Nagyvilág

Egyre rosszabb a viszony az Egyesült Államok és Oroszország között

Moszkvában egyre erősödik az az érzés, hogy Washington az ördöggel is kész paktumot kötni annak érdekében, hogy elérje a szíriai rezsim leváltását – fogalmazott az orosz külügyminisztérium egy hétfő esti közleményében.

Hozzátette, Washington a damaszkuszi rezsimváltás érdekében kész szövetségre lépni “hírhedt terroristákkal” is, akik vissza akarják fordítani az idő kerekét, hogy bevezessék embertelen normáikat.

A külügyminisztérium utalva arra, hogy Washington felfüggesztette a tárgyalásokat a szíriai tűzszünetről Moszkvával, kijelentette azt is:

ha Szíria az amerikai döntés miatt a terroristák újabb támadásainak célpontjává válik, a felelősség a Fehér Házat fogja terhelni.

John Kirby, az amerikai külügyminisztérium szóvivője hétfőn jelentette be, hogy az Egyesült Államok felfüggeszti a kétoldalú kapcsolatokat, amelyeket azért létesítettek, hogy fenntartsák a fegyverszünetet. Kirby szerint Oroszország nem teljesítette a tűzszüneti megállapodásban vállaltakat. Az alig egy hétig tartó, legutóbbi szíriai fegyvernyugvás összeomlása után Moszkva is ugyanezzel vádolta Washingtont.

A Fehér Ház szóvivője, Josh Earnest a bejelentéssel kapcsolatban közölte:

Mindenkinek elfogyott a türelme Moszkvával szemben. Már nincs miről beszélnie az Egyesült Államoknak és Oroszországnak. Ez tragikus.

Earnest utalt arra is, hogy az Egyesült Államok rendelkezésére álló leghatásosabb eszköz a szankció. Ezt az orosz média úgy értékelte, hogy Washington újabb szankciókat helyezett kilátásba Oroszországgal szemben a szíriai helyzet miatt.

Eközben Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet New York-i sajtótájékoztatóján annak a reményének adott hangot, hogy helyreáll az együttműködés Moszkva és Washington között, és eltanácsolt attól, hogy túldramatizálják a két ország közötti nézetletérést.

Beszélt arról is, hogy szerinte az ENSZ Biztonsági Tanácsának az eredménytelen munkája vezetett az orosz-amerikai “szemléletbeli különbségekhez”. Kijelentette, hogy az Egyesült Államok nyíltan a tanácsot akarta felhasználni arra, hogy elérje a szíriai rezsim leváltását.

Hozzátette, a szemléletbeli különbségekhez az is hozzájárult, hogy egyes országok a terrorizmus útján akarják elérni politikai céljaikat, és olyan szervezeteket támogatnak a szíriai kormány megdöntésére, mint a korábban an-Nuszra Frontként ismert Fatah as-Sam Front vagy éppen az Iszlám Állam.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik