Budapest, 2016. május 2.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatón beszél a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2016. május 2-án, miután tárgyalt Riad Malki palesztin külügyminiszterrel a minisztériumban.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Külföld

Szijjártó az Európa Tanácsnak küldött levélben toporzékolt

24.hu
24.hu

2016. 10. 01. 10:17

Láthatólag teljesen ki van bukva azon a magyar külügyminiszter, hogy az ET emberi jogi főbiztosa a New York Timesban rontott kis hazánkra.
Korábban a témában:

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter levélben fordult Thorbjörn Jaglandhoz, az Európa Tanács főtitkárához, amiért a szervezet emberi jogi biztosa a magyar menekültpolitikát bírálta.

Nils Muiznieks, az ET emberi jogi biztosa a New York Timesban a magyarországi menekültpolitikát bíráló cikket közölt. Ebben a pozsonyi EU-csúccsal kapcsolatban azt írta, nem okozott meglepetést, hogy Magyarország az EU javaslatait leginkább elutasító országok egyike volt, a magyar kormány ugyanis már korábban is hozott olyan intézkedéseket, amik ellentétesek az emberi jogok tiszteletben tartásának és a jogállamnak az elveivel.

Hozzátette, az emberi jogok szempontjának háttérbe szorítását a magyar kormány menekültpolitikája mutatja leginkább.

Szijjártó erre csütörtökön azt közölte, hogy az ET emberi jogi biztosának “tudatlansága és Magyarország iránti gyűlölete elképesztő”. A külügyminiszter úgy látja, az ET emberi jogi biztosa azt az országot “támadja elképesztő hazugságaival”, ami minden nemzetközi előírást betart. Egyértelmű, hogy “Nils Muiznieks és elvbarátai a nemzetközi jogszabályok felrúgására, országhatárok megsértésére buzdítanak, ami káoszhoz és anarchiához vezet”. Hozzátette, a magyarok vasárnap “csattanós választ adhatnak Nils Muiznieks hazugságaira”.

Szijjártó a történtek miatt levélben fordult az ET főtitkárához. A levélben – amit a Külgazdasági és Külügyminisztérium juttatott el az MTI-hez – azt írja, az emberi jogokért felelős biztos élesen kritizálta Magyarország kormányát a migrációs politikában elfoglalt határozott álláspontja miatt.

Véleményünk jól ismert, és minden tekintetben visszautasítjuk a hasonló, alaptalan kritikákat.

A biztos egy olyan országot ítélt el, ami teljes mértékben és szigorúan tiszteletben tartja a menekültügyi és bevándorlási szabályokat. A kormány célja Magyarország határainak és az EU tagállamainak védelme a nemzetközi alapszabályok megtartása mellett, hogy elkerüljünk egy kontrollálhatatlan helyzetet – magyarázta.

A külügyminiszter szerint különösen sajnálatos, hogy a biztos párhuzamot vont a jelenlegi migrációs hullám, valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc menekültjei között. Az utóbbi esetben az emberek az erőszak elől menekültek, békésen várva a döntést sorsukról a környező országokban, azok jogrendjét teljes mértékben betartva – írta, kifelejtve az Amerikába vagy Ausztráliába emigrált magyarokat.

Szijjártó szerint ez a vélemény biztosan csak az ET közösségének egyetlen szereplőjéé. A magyar kormány elkötelezett marad azon politika mellett, ami együttműködésen, párbeszéden alapul szakmai irányelvek mentén a kormányközi dialógus részeként. (MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor Angela Merkel greets an interactive robot at the digitalSTROM stand during the annual Girl's Day fair at the chancellery in Berlin on April 26, 2017.
The fair aims to attract young women to hi-tech and engineering jobs.  / AFP PHOTO / John MACDOUGALL
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.