Nagyvilág

Begurultak az európai szocik a népszavazástól

Az európai szocialisták és a liberálisok is állítják, tök fölösleges a magyarországi népszavazás, bojkottálni kell azt.

A betelepítési kvótákról kiírt magyarországi népszavazás bojkottjára szólított fel szombaton az Európai Parlament szociáldemokrata frakciója, mondván, hogy a voksolás “értelmetlen komédia”.

Orbán (Viktor miniszterelnök) nem hagy fel a migránsok inváziójáról szóló hazugság terjesztésével (…) Nincs invázió, és szégyen, hogy a magyar kormány pusztán belpolitikai propagandacélokból akadályozza az Európai Bizottság által felállított áttelepítési rendszert

– írták az MSZP-t és a Demokratikus Koalíciót is tagjai között tudó, az uniós parlament második legnagyobb frakciójának számító Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) képviselőcsoport közleményében. Gianni Pittella, a képviselőcsoport vezetője hozzátette:

A kérdés, hogy meddig fogja eltűrni az Európai Unió, hogy Orbán és a Fidesz démonizálja a migránsokat és az EU-t. Európai adófizetőként az uniós források nem átlátható módon történő magyarországi felhasználása és a széleskörű korrupcióról szóló vádak is határozottan aggasztóak. Az Európai Bizottság és az Európai Néppárt nem hunyhat továbbra is szemet Orbán tettei felett. Meg kell mutatnunk, hogy komolyan gondoljuk a szabályaink betartatását és az európai értékek érvényesülésének biztosítását.

A referendum ügyében az Európai Parlament liberális frakciója (ALDE) is megszólalt, ami ugyancsak “rendkívül aggasztónak” találja a vasárnapi népszavazást, ahogy a “menekültek és migránsok magyarországi helyzetét” is. Közleményükben azt írták, a magyar hatóságok a kampány során

elferdített tényeket közöltek a menedékkérőkről, úgy festették le őket, mint akik veszélyt jelentenek Európa jövőjére nézve, összefüggésbe hozták a migrációt a terrorizmus fokozódásával, és nem létező ‘no-go’ zónákra hivatkoztak európai városokban.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik