Nagyvilág

Hidzsábban kell sakkoznia minden nőnek az iráni világbajnokságon

Jövő év márciusában rendezik meg Teheránban a sakk-világbajnokságot. A szervezők arról tájékoztatták a sakkozókat, hogy csak hidzsábban ülhetnek majd az asztalokhoz – írja az Independent.

Irán teokratikus ország, ahol szigorúan szabályozzák a nők öltözködését. Ha valaki fejkendő nélkül lép utcára, a rendőrség letartóztathatja, vagy pénzbírságot szabhat ki rá.

A Nemzetközi Sakkszövetséget számos kritika érte, hogy Iránnak adta a rendezés jogát és hogy nem áll ki a nők jogaiért.

Fotó: Europress fotóügynökség
Fotó: Europress fotóügynökség

Nazi Paikidze grúziai születésű amerikai sakkozó a The Daily Telegraph-nak úgy fogalmazott, ez lehet az első világbajnokság, amit különböző okok miatt kihagy.

Elfogadhatatlan, hogy a olyan országban rendezik meg a legjelentősebb női tornát, ahol jelenleg kötelező hidzsábban lennie a nőknek. Megértem és tisztelem a kulturális különbségeket. De súlyosan korlátozzák a nők jogait. Nem biztonságos egy nőnek sem Iránban játszani

– mondta.

Carla Heredia ecuadori pánamerikai bajnok egyetértett sporttársával.

Egy intézmény, egy kormány és egy női sakkvilágbajnokság szervezői sem határozhatják meg, mit viseljenek a nők.

Budapest, 2012. november 15. Polgár Zsuzsa sakkozó, a VI. Aquaprofit-Polgár Nemzetközi Sakkfesztivál szervezõje a fesztivál beherangozó sajtótájékoztatóján a budapesti Chess Restaurantban 2012. november 15-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Fotó: MTI

Polgár Zsuzsa sakknagymester ugyanakkor közleményében azt írta, nincs problémája a fejkendő viselésével egészen addig, míg minden játékosra vonatkozik.

Ez az én személyes véleményem. Különböző helyeken különböző kultúrákat ismertem meg, és szeretem kifejezni tiszteletemet a tradicionális ruhák viselésével. Senki nem kért meg rá, hogy így tegyek. Tiszteletből teszem.

Kiemelt képünk illusztáció (Getty Images Hungary).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik