Nagyvilág

Vészesen kevés a hely az égei-tengeri befogadó központokban, tüntettek Híoszon – Videó

Több mint 14 ezerre nőtt az égei-tengeri görög szigeteken tartózkodó menedékkérők és menekültek száma, miközben a befogadó központokban csak nagyjából fele ennyi ember számára van férőhely - közölte csütörtökön a menekülthullámmal foglalkozó görög válságstáb.

A tájékoztatás szerint szerda és csütörtök között 151 újabb menedékkérő érkezett Görögországba, amivel elérte a 14 003-at a Leszboszon, Számoszon, Híoszon, Léroszon és Kószon élő bevándorlók száma. A szigeteken található menekültközpontok viszont összesen csak 7450 ember befogadására alkalmasak. Mindeközben az említett szigeteken egyre gyakoribbak a migránsok közötti összetűzések a túlzsúfolt táborokban, valamint a helyi lakosok által szervezett demonstrációk is megszaporodtak. Szerdán mintegy 2000 lakos tűntetett Híosz szigetén a menekültügyi helyzet ellen. Híoszon 11 férőhelyen 3700 menedékkérő osztozik. A Szkai görög hírtelevízió felvételein plakátokat feltartó aktivistákat lehetett látni. A feliratok a görög kormány, a migrációs ügyi miniszter és néhány helyben aktív civil szervezet ellen irányultak. Az egyik transzparensen Angela Merkel német kancellár képe volt látható, azzal a felirattal:

Angela, ugorj be egy szelfire a menekülttáborba.

Ugyanakkor a híradás tanúsága szerint a tüntetés első sorban a politika, és nem a menedékkérők ellen irányult.

A menekültek háború áldozatai. Nem állapot, hogy embertelen körülmények között tartják őket itt bezárva

– jelentette ki az egyik felszólaló a tüntetésen.

A paktum miatt nem utazhatnak tovább

A szigetekről a menedékkérők nem utazhatnak tovább a görög szárazföldre az Európai Unió és Törökország között márciusban létrejött menekültügyi megállapodás értelmében, és ott helyben kell megvárniuk menedékkérelmük elbírálását. Ez a folyamat azonban rendkívül lassú a menekültügyi szakemberek hiánya miatt. Brüsszel és Ankara megegyezése szerint automatikusan visszatoloncolják Törökországba azt, aki illegálisan érkezett Görögországba és ott nem nyújt be menedékkérelmet. Április 4. óta minden visszaküldött szíriai menekült után beutazhat legálisan Törökországból az EU-ba egy másik szíriai menedékkérő. A megállapodás keretében azonban eddig mindössze néhány száz embert toloncoltak vissza Törökországba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik