Nagyvilág

Orbán Viktor is elmegy Simon Peresz temetésére

Korábban Áder János részvétét fejezte ki Izrael elnökének és népének.

Orbán Viktor miniszterelnök részt vesz a szerdán 93 éves korában elhunyt Simon Peresz Nobel-békedíjas volt izraeli államfő és miniszterelnök temetésén. Erről Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője tájékoztatta az MTI-t. Simon Peresz temetése pénteken lesz Jeruzsálemben, a Herzl-hegyen.

A világ számos vezető politikusa – köztük Barack Obama amerikai elnök – jelezte már részvételi szándékát a szertartáson, a magyar államfő pedig részvétét fejezte ki a volt izraeli államelnök és miniszterelnök halála miatt. A köztársasági elnök szerint Peresz távozásával egy “kiváló politikai vezetőt”, egy “igazi államférfit” veszített el az izraeli nép.

A Reuven Rivlin izraeli államfőnek küldött távirat szerint Áder János mély szomorúsággal értesült Simon Peresz haláláról, amely miatt őszinte részvétét fejezte ki Rivlinnek, az elhunyt családjának és Izrael népének.

Népe egy kiváló politikai vezetőt és egy nagyszerű álmodozót veszített el, aki egész életét Izrael ügyének szentelte és keményen dolgozott honfitársai jólétéért, valamint az izraeli és a szomszédos népek közötti tartós béke biztosításáért. Elnökként és kormányfőként igazi államférfi volt, aki nemzetét a nehéz történelmi időkben is állhatatosan irányította.

Áder János biztosította az izraeli államfőt, hogy Magyarország továbbra is megbízható partnere marad Izraelnek.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik