Nagyvilág

Olyasmit találtak a régészek Japánban, amit nem kellett volna

Amikor Hiroyuki Miyagi, japán szembesült az okinawai Katsuren kastély romjainak ásatásánál előkerült leletekkel, meg volt győződve róla, hogy az egész egy ostoba átverés. Hosszú ideig tartott, mire meggyőződött a tárgyak valódiságáról, és nyilvánosságra merte hozni a felfedezést.

A földből tíz darab, az időszámításunk előtt 300 – 400-nál korábbról származó érme került elő. A kastélyromnál, ami 2000-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára, 2013 óta végez feltárásokat Uruma városának oktatási bizottsága. A római érméket azonban nem ők, hanem Toshio Tsukamoto, egy vendégrégész találta, aki azért érkezett a területre, hogy a szamurájok korából származó tárgyak azonosításában segédkezzen.

Fotó: Urama Board of Education
Fotó: Urama Board of Education

„Dolgoztam már ásatásokon Egyiptomban és Olaszországban is, sok római érmét láttam már korábban, így azonnal felismertem őket” – magyarázta.

A területről a rómaiakon kívül 1678-ra datált török érmék is előkerültek. Ezekről sem lehet pontosan tudni, hogyan kerültek Japánba.

„Nagyon furcsa, és érdekes felfedezés” – nyilatkozta Masaki Yokou a bizottság szóvivője. Elmondta, hogy bár a Katsuren kastélynak voltak kereskedelmi kapcsolatai közeli ázsiai országokkal, főleg Kínával a XIV. – XV. században, nem gondolják, hogy ez közvetlen kapcsolatot jelentene az ókori Rómával.

Az érméket tovább vizsgálják, majd november végéig kiállítják Uruma városi múzeumában.

(The Independent)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik