Külföld

Bangladesben már a rendőrök nyomorítják az ellenzék támogatóit

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 09. 29. 10:04

Bangladesben a biztonsági erők időnként szándékosan lábon lövik az ellenzéki pártok tagjait és támogatóit a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet csütörtökön közzétett jelentése szerint.

A dokumentum készítői úgy vélik, hogy ez a módszer kísértetiesen hasonlít az egykor az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) nevű észak-írországi terrorcsoport által alkalmazott gyakorlathoz, a térdlövéshez.

A HRW által megszólaltatott áldozatok többsége az Iszlámi Banglades iszlamista párt és a legnagyobb ellenzéki tömörülésnek számító Bangladesi Nacionalista Párt (BNP) tagja vagy híve. Vallomásukból kiderül, hogy őrizetbe vételük alatt a biztonsági erők meglőtték őket, később pedig azt állították, hogy azt önvédelemből tették a fegyveres bűnözőkkel folytatott tűzharc vagy erőszakos tüntetések során. A meglőtt áldozatok közül többen örök életükre nyomorékká váltak, voltak olyanok, akiknek a lábát amputálni kellett.

A bangladesi rendőrség gyorsreagálású zászlóalja tagadta a nemzetközi jogvédő szervezet jelentésében szereplő állításokat, amelyekről a Thomson Reuters Foundation hírszolgáltató tájékoztatta.

Még nem láttuk a jelentést, de ha tényleg ezt állítják benne, az hazugság, kitaláció és alaptalan, magyarázta Mufti Mahmud Hán, a gyorsreagálású zászlóalj igazgatója és szóvivője.

A HRW szerint a bangladesi hatóságok számlájára önkényes gyilkosságok és emberek eltüntetése is írható.

A 160 millió lakosú Bangladesben az utóbbi években számos támadást követtek el külföldiek, liberális gondolkodók, és vallási kisebbségek tagjai ellen. Az erőszakcselekményekért a kormány a helyi szélsőséges iszlamista erőket és a velük kapcsolatban álló pártokat okolja. A Bangladesi Nacionalista Párt szerint az utóbbi idők tömeges őrizetbe vételeinek tényleges célja a politikai ellenzék elnyomása.

A HRW 45 oldalas jelentésében felszólította a bangladesi hatóságokat, hogy rendeljenek el azonnali, pártatlan és független vizsgálatot az állítólagos lábon lövések és más súlyos visszaélések kivizsgálására. Brad Adams, a HRW ázsiai igazgatója pedig arra kérte Sejk Haszina Vazed kormányfőt, tegye egyértelművé, hogy a biztonsági erők tagjai nem maradhatnak büntetlenek, miután pusztán azért ölnek vagy nyomorítanak meg embereket, mert azok a “rossz” politikai oldalhoz tartoznak.

(MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Wikileaks founder Julian Assange raises his fist prior to addressing the media on the balcony of the Embassy of Ecuador in London on May 19, 2017.
Ecuador urged Britain today to "grant safe passage" out of the country to WikiLeaks founder Julian Assange after Sweden dropped a warrant that drove him to take refuge in Ecuador's London embassy. / AFP PHOTO / Justin TALLIS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.