Nagyvilág

A szír kormánytévé szerint virágzik az éjszakai élet Aleppóban

Az elmúlt időszakban napi szinten látnak napvilágot sokkoló képek is videók az ostromlott Aleppóról. Vasárnap például egy pár hónapos csecsemőt mentettek ki élve a romok alól, néhány hónapja pedig egy vérbe fagyott kisfiú fotója járta körbe a világot.

A kormányerő orosz asszisztálással próbálja visszafoglalni a felkelőktől Aleppó keleti részét. Holttestek hevernek az utcákon, a város negyedmilliós lakosságára pedig mindössze harminc orvos jut.

A szíriai kormánytelevízió múlt héten kiposztolt a Twitter-oldalára egy videót, amelynek tartalma legalább ennyire gyomorforgató az érzéketlensége miatt. A felvétel szerint Aleppó nyugati részén virágzik az éjszakai élet, és minden ugyanúgy zajlik, mint a háború előtt.

A Washington Post újságírója márciusban járt Aleppóban. Mint mesélte, a családok piknikezek a parkokban, ahol lufikat és pattogatott kukoricát vásárolnak a szülők a gyermekeiknek. Néhány kilométerrel arrébb az egyetemen diákok ezrei vesznek részt az órákon. A moziban a legújabb hollywoodi filmeket játsszák, esténként pedig megtelnek az éttermek.

 

Persze március óta sokat változott a helyzet, és Aleppó nyugati része közel sem olyan békés, mint volt. A felkelők gyakran megtámadják a kormány területeit, teljes bizonytalanságban és félelemben tartva ezzel a lakosokat.

A szíriai kormányerők és az orosz légierők közös támadásai hatalmas károkat okoznak a város másik végén. Csak a múlt héten százak haltak meg Aleppó keleti részén.

(Washington Post)

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik