Nagyvilág

Kínával és Oroszországgal barátkozna a Fülöp-szigetek tömeggyilkos elnöke

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök bejelentette, hogy Oroszországba és Kínába látogat, kialakítandó az ország új, “független külpolitikáját és szövetségesi viszonyt” két olyan nagyhatalommal, amely már régóta vetélytársa az Egyesült Államoknak.

Kijelentette, hogy hazája olyan messze jutott a volt gyarmattartójával, az Egyesült Államokkal fenntartott viszonyának megváltoztatásában, hogy onnan már “nincs visszaút”, és ezért más országokkal akarja megerősíteni a viszonyát.

Azt, hogy Pekingbe ellátogat, már a múlt héten közölte. Kína és a Fülöp-szigetek viszonya még mindig fagyos a dél-kínai-tengeri területi vita miatt, amelyben a hágai Állandó Választottbíróság júliusban Manila javára döntött. Peking nem ismeri el sem a testületet, sem a döntést.  A moszkvai úttal kapcsolatban Duterte azt mondta: Vlagyimir Putyin orosz elnök már várja őt.

“Nem akarom megszakítani a kapcsolatot az Egyesült Államokkal, de szövetségesi viszonyt akarunk Kínával” és Oroszországgal – mondta újságíróknak, hozzátéve, hogy “fel akarja nyitni a másik oldalon is az ideológiai sorompót”.

Duterte nem tulajdonított jelentőséget annak, hogy a Standard and Poor’s hitelminősítő intézet a múlt héten kifejezte aggályát a Fülöp-szigeteki gazdaság kilátásai miatt, és közölte, hogy országa várja a külföldi befektetőket.

Nyilatkozatára reagálva az amerikai külügyminisztérium szóvivője hétfő este azt mondta: az amerikai és a Fülöp-szigeteki kormány együttműködése továbbra is szoros, és Washington “nem vette észre”, hogy Manila bármilyen szempontból változtatott volna ezen, bár hozzátette, hogy figyelmét nem kerülik el Duterte mondatai. “A Fülöp-szigetek egy szuverén ország, eszünk ágában sincs visszatartani attól, hogy a szóban forgó államok közül bármelyikkel szoros kapcsolatra törekedjen, ez nem megy az Egyesült Államokkal fenntartott viszonya kárára” – mondta Mark Toner.

Dutertének a trágárságig is elmenő Amerika-ellenes támadásai mostanra csaknem mindennapossá váltak, ami a nemzetközi közösségben egyszerre vált ki derültséget és aggodalmat – írják kommentárjukban a nemzetközi hírügynökségek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik