Nagyvilág

Három kilométeres híddal kötnék Szicíliát Olaszországhoz

Nem mindenki van elragadtatva az elképesztő költséggel járó beruházás tervétől.

Az olasz miniszterelnök felmelegítette annak a három kilométeres hídnak a tervét, amely az elképzelések szerint Szicíliát kötné össze az Appennini-félszigettel, vagyis Olaszország többi részével. Matteo Renzi úgy véli, a Messinai-szorosnál tervezett híd komoly gazdasági haszonnal járna, és több mint százezer munkahelyet teremtene a szicíliaiaknak.

A hídépítést még Silvio Berlusconi szorgalmazta miniszterelnökként 2009-ben, akkor 6,1 milliárd eurós költséggel számoltak. A terv azonban éles ellenállást váltott ki, míg végül letettek róla.

Szakértők a mai árakon már 9 milliárd euróra (2800 milliárd forint) becsülik a költségeket, de arra is figyelmeztettek, hogy a jelentős dél-olaszországi földrengésveszély alaposan megnehezíti a beruházást.

A terv ellenzői szerint hasznosabb lenne, ha inkább Szicília elavult úthálózatára költenének. Aggódnak amiatt is, hogy milyen környezeti hatással járna a hídépítés, és hogyan befolyásolja a látképet.

Ha megvalósulna a Messinai-híd terve, ez lenne a világ leghosszabb függőhídja, jóval túlszárnyalva a jelenlegi rekordert, a „mindössze” 1,3 kilométeres japán Akasi Kaikjó hidat. (Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik