Nagyvilág

Végleg kitiltották a rakpartról az autókat – Párizsban

Budapesten elképzelhetetlen döntést hoztak Párizsban: a bal oldali rakpart után a jobb oldali egy nagy szeletét is lezárják az autósok előtt. A rendőrség azért még bekavarhat.

Korszakalkotó döntést hozott a párizsi önkormányzat a Guardian cikke szerint: kitiltották a Szajna rakpartjának egy szakaszáról az autóforgalmat. Komoly vita előzte meg a szavazást a közgyűlésben, de végül elfogadták a döntést a jobb parti útszakasz lezárásáról. Anne Hidalgo polgármester szerint történelmi döntés született, ami

véget vet a párizsi városi autópályának és visszahódítja a Szajnát.

A lezárt szakasz 3,3 kilométer hosszú lesz, és a Tuileriák környéki alagúttól a IV. Henrik alagútig húzódik. Az ötlet onnan jött, hogy a Paris Plage rendezvényen ideiglenesen visszafoglalhatták az emberek a rakpartot, amit mindenki élvezett. A napi 43 ezer áthaladó autó helyett most parkok, kertek, éttermek és kávézók költözhetnek a folyópartra.

A döntés szép és jó, de még a rendőrségnek is van némi beleszólása, ugyanis a végső szó az övék a közlekedést érintő ügyekben. Michel Cadot rendőrprefektus elmondta, áll a változtatás elébe, de az nem béníthatja meg a várost. Ezért kéthavonta ellenőrizni fogják a hatásokat, mind forgalmilag, mind légszennyezettségileg, fél év és egy év múlva pedig jelentéseket készítenek.

A városháza szóvivője szerint a Szajna bal partján működött a dolog, a Musée d’Orsay és a Pont de l’Alma között zárták le az utat 20013 januárjában. Ahogy akkor is, most is megszokják majd az emberek ezt, a kezdeti dugók eltűnnek, megváltoznak a közlekedési szokások.

A javaslatot amúgy a baloldali pártok nyomták át a közgyűlésen, a Republikánusok, Nicholas Sarkozyék jobbközép pártja nemmel szavazott. Az ellenzők között vannak még az autós érdekvédelmi szervezetek, amik szerint a város vendettát folytat ellenük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik