Külföld

Trump Clinton nyakában liheg a történelmi vita előtt

24.hu
24.hu

2016. 09. 26. 14:41

Clinton vagy Trump? Trump vagy Clinton? - tették fel a kérdést a Bloomberg emberei szerencsétlen amerikai választóknak. Trump diadala körvonalazódik, de sok csoport ellenáll neki.
Korábban a témában:

Az USA-ban – talán, hogy még több nézőt ültessenek a képernyők elé – már most az utóbbi fél évszázad egyik legparázsabb elnökjelölti tévétiájának harangozzák be azt, ami magyar idő szerint hétfőről keddre virradó éjjel lesz a New York-i Hofstra Egyetemen. Amíg az amerikaiak feltöltik sörrel a mélyhűtőt és behangolják a tévét/modemet/rádiót/telexet/postagalambot, a Bloomberg nekiállt közvéleményt kutatni.

És hónapokkal ezelőtt még alig elképzelhető eredményt kapott: a republikánus Donald Trump feljött 46-46 százalékra a demokrata Hillary Clintonnal szemben.

Sőt, ha a harmadik jelölteket is beleszámítjuk (olvassa el cikkünket róluk itt!), akkor már Trump vezet 43:41-re a biztos szavazók között. Ennek oka, hogy a libertariánus Gary Johnson 8, a zöld Jill Stein 4 százalékot kapna. Ami érdekes, hogy a megkérdezettek 49 százaléka szerint Clinton fog jobban teljesíteni a vitán, Trump pedig 39 százalék szerint múlja felül ellenfelét.

Clinton irritálja a nőket

Ann Selzer elemző szerint Clinton főleg a nők és fiatalok terén veszthetett szavazókat. A számok is azt mutatják, hogy Clinton a Trumppal vívott harcában augusztus óta 4 százalékot vesztett, de rengeteg százalékot bukott a nőknél is. Majdnem 20 százalékot vesztett a fiataloknál is júniushoz képest. Amiben mindkét nagy jelölt rosszul áll, az a szavahihetőség, Clintonnál tízből hét, Trumpnál tízből hat kritizálta ezt.

A felmérés rengeteg apróságra kitért még, úgymint közölnie kéne-e Trumpnak az adóvisszatérítéseit, milyen a válaszadók szerint a jelöltek egészségi állapota, Barack Obama elnök valóban az USA-ban született-e (ezt korábban Trump pedzegette, majd nyilvánosan elismerte, hogy ott született az elnök).

A déli fehérek imádják Trumpot

Fontos megemlíteni, hogy Clinton még mindig nagyon erős a nem fehér szavazók között (67:23 százalék), de az elővárosokban élő – gyakran tehetősebb – nők között is (55:38). A fehérek között Trump dominál (55:38), ahogy a protestánsok (54:39), a felsőfokú végzettség nélküliek (50:42) és a déli szavazók (54:38) között is. A harmadik jelöltek közül Johnson elég sok fiatal szavazót nyert meg, a libertariánus jelölt 11 százalékon áll köztük.

Amúgy a clintonistákat kissé zavarja jelöltjük e-mail-botránya, a trumpistákat pedig a terrorizmus. Magyarország számára érdekes, hogy Trump elég barátian áll Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, ez a választók 40 százalékának tetszik, míg Clinton keménykedése 49-nek. Az amerikai Képviselőházban amúgy 46 százalék a demokrata, 44 százalék a republikánus jelölteket fogja választani (törvényhozási választások is lesznek).

Éjjel mi is élőzzük a történelmi vitát, kövesse velünk a marcangolást!

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.