Nagyvilág

Trump Clinton nyakában liheg a történelmi vita előtt

Clinton vagy Trump? Trump vagy Clinton? - tették fel a kérdést a Bloomberg emberei szerencsétlen amerikai választóknak. Trump diadala körvonalazódik, de sok csoport ellenáll neki.

Az USA-ban – talán, hogy még több nézőt ültessenek a képernyők elé – már most az utóbbi fél évszázad egyik legparázsabb elnökjelölti tévétiájának harangozzák be azt, ami magyar idő szerint hétfőről keddre virradó éjjel lesz a New York-i Hofstra Egyetemen. Amíg az amerikaiak feltöltik sörrel a mélyhűtőt és behangolják a tévét/modemet/rádiót/telexet/postagalambot, a Bloomberg nekiállt közvéleményt kutatni.

És hónapokkal ezelőtt még alig elképzelhető eredményt kapott: a republikánus Donald Trump feljött 46-46 százalékra a demokrata Hillary Clintonnal szemben.

Sőt, ha a harmadik jelölteket is beleszámítjuk (olvassa el cikkünket róluk itt!), akkor már Trump vezet 43:41-re a biztos szavazók között. Ennek oka, hogy a libertariánus Gary Johnson 8, a zöld Jill Stein 4 százalékot kapna. Ami érdekes, hogy a megkérdezettek 49 százaléka szerint Clinton fog jobban teljesíteni a vitán, Trump pedig 39 százalék szerint múlja felül ellenfelét.

Clinton irritálja a nőket

Ann Selzer elemző szerint Clinton főleg a nők és fiatalok terén veszthetett szavazókat. A számok is azt mutatják, hogy Clinton a Trumppal vívott harcában augusztus óta 4 százalékot vesztett, de rengeteg százalékot bukott a nőknél is. Majdnem 20 százalékot vesztett a fiataloknál is júniushoz képest. Amiben mindkét nagy jelölt rosszul áll, az a szavahihetőség, Clintonnál tízből hét, Trumpnál tízből hat kritizálta ezt.

A felmérés rengeteg apróságra kitért még, úgymint közölnie kéne-e Trumpnak az adóvisszatérítéseit, milyen a válaszadók szerint a jelöltek egészségi állapota, Barack Obama elnök valóban az USA-ban született-e (ezt korábban Trump pedzegette, majd nyilvánosan elismerte, hogy ott született az elnök).

A déli fehérek imádják Trumpot

Fontos megemlíteni, hogy Clinton még mindig nagyon erős a nem fehér szavazók között (67:23 százalék), de az elővárosokban élő – gyakran tehetősebb – nők között is (55:38). A fehérek között Trump dominál (55:38), ahogy a protestánsok (54:39), a felsőfokú végzettség nélküliek (50:42) és a déli szavazók (54:38) között is. A harmadik jelöltek közül Johnson elég sok fiatal szavazót nyert meg, a libertariánus jelölt 11 százalékon áll köztük.

Amúgy a clintonistákat kissé zavarja jelöltjük e-mail-botránya, a trumpistákat pedig a terrorizmus. Magyarország számára érdekes, hogy Trump elég barátian áll Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, ez a választók 40 százalékának tetszik, míg Clinton keménykedése 49-nek. Az amerikai Képviselőházban amúgy 46 százalék a demokrata, 44 százalék a republikánus jelölteket fogja választani (törvényhozási választások is lesznek).

Éjjel mi is élőzzük a történelmi vitát, kövesse velünk a marcangolást!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik