Nagyvilág

Merkel menekültpaktumot kötne Egyiptommal is

Ahogy Törökországgal, úgy Egyiptommal és Tunéziával is megállapodna a német kancellár arról, ne engedjenek már át Európába menekülteket, cserébe kapnak ezt-azt.

Az Európai Uniónak a Törökországgal kötött menekültügyi egyezményhez hasonló megállapodásokra van szüksége Egyiptommal és Tunéziával is – jelentette ki hétfőn Angela Merkel német kancellár. A kancellár azt is mondta, többet kell költeni a fejlesztési segélyekre, hogy a migrációt kiváltó okokat kezelni lehessen.

Mindent meg kell tenni azért, hogy ne ismétlődjenek meg a tavalyi események és emlékeztetett arra a sok bevándorlóra, aki a Földközi-tengeri átkelés közben vesztette életét. Merkel szerint fennáll az unió kötelezettsége, hogy legális bevándorlási lehetőséget nyújtson a menekülteknek, illetve hazájukhoz közel megfelelő tartózkodási lehetőséget biztosítson nekik. Hozzátette, az EU-török egyezmény ennek egyik kulcseleme. Hasonló mechanizmusokat kell bevezetni többek közt Egyiptomban és Tunéziában is.

Az EU-török menekültügyi egyezmény értelmében március 20-tól Ankara minden Görögországba érkező, menekültstátuszra nem jogosult vagy azt nem is kérő migránst visszafogad. Cserébe az EU minden visszaküldött szír helyett törvényes úton befogad egy-egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból. Ugyanakkor az EU pénzügyi támogatások mellett vállalta, hogy felgyorsítja a törökökre érvényes vízumkötelezettség megszüntetését célzó, 2013-ban elkezdett folyamatot. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik