Nagyvilág

Feloldották a kijárási tilalmat Charlotte-ban

Feloldotta a kijárási tilalmat vasárnap este a polgármester az észak-karolinai Charlotte városban, ahol a múlt héten egy rendőr agyonlőtt egy fekete férfit, ami miatt zavargások törtek ki.

A 43 éves Keith Lamont Scottot kedden lőtte le egy 26 éves rendőr. Mind az áldozat, mind a rendőr fekete. A rendőrt azonnal szabadságolták, a helyi rendőrség mellett a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is vizsgálatot indított, a városban azonban erőszakba fulladó zavargások törtek ki. Az éjféltől reggel hatig tartó kijárási tilalom csütörtöktől volt érvényben.

Jennifer Roberts polgármester vasárnap este közleményben tudatta, hogy azonnali hatállyal feloldotta a korlátozó rendelkezést.

A tiltakozók egyik követelése az volt, hogy a rendőrség tegye közzé a birtokukban lévő videofelvételeket. A hatóságok szombaton közzé is tették az egyik rendőr testkamerája, illetve a rendőrautó műszerfalán elhelyezett kamera által készített képeket.

A testkamera felvételein jól hallható, hogy a rendőrök odakiáltanak az autójából kikászálódó Lamont Scottnak, hogy tegye le a fegyvert, majd a férfi kezét leengedve, hátrálva közelít a rendőrök felé, mire az egyik rendőr négy lövést lead rá. A rendőrségi videóból sem derül ki egyértelműen, hogy az áldozatnál volt-e fegyver, vagy volt-e egyáltalán valami a kezében.

A rendőrautó műszerfalán elhelyezett kamera más látószögből és még percekkel korábban rögzítette az eseményeket: azon a két rendőr már akkor a férfira szegezi a fegyverét, amikor ő még bent ült az autójában, amelynek ajtaja és ablaka egyaránt zárva volt. Egyik felvétel sem mutatja azonban a lövés pillanatát, csak azt, amikor Lamont Scott már holtan rogyott össze.

Ezt megelőzően a rendőrség, illetve az áldozat felesége is tett közzé felvételeket, de egyiket sem tartják bizonyító erejűnek.

A rendőrség által közzétett fotókon, a hatóságok állítása szerint egy töltött kézifegyver látható, amelyen megtalálható volt Scott ujjlenyomata és DNS-e, egy bokára szerelhető pisztolytáska, valamint egy marihuánás cigaretta.

Scott családtagjai továbbra is azt állítják, hogy az apja nem lépett fel agresszíven a rendőrökkel szemben, és lelövése nem volt indokolt.

(mti)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik