Nagyvilág

Az olaszok is népszavaznak, ráadásul fontos kérdésről

Az alkotmányt módosíthatják az olaszok, ami a parlament átalakulásával is együtt járna. A tét még ennél is nagyobb, Matteo Renzi kormányfő bukása is lehet a vége.

Az olasz kormány december 4-re tűzte ki az alkotmányos népszavazást. A referendummal az olaszok egy alkotmánymódosító törvény bevezetéséről szavaznak, ami csökkenti az olasz parlament tagjainak számát és módosítja a római felsőház eddigi hatáskörét.

Az időpontot Matteo Renzi miniszterelnök javasolta, a kormány pedig megszavazta. A népszavazást az olasz parlament által idén áprilisban megszavazott törvénycsomagról tartják, ami módosítja az alkotmányt, ezért csakis referendummal léphet hatályba.

Az urnákhoz szólított olasz szavazóknak az alkotmánymódosításra vonatkozó kérdésre kell igennel vagy nemmel válaszolni. Ha az igen győz, Olaszországban megváltozik az 1946 óta érvényben levő kétkamerás parlamentáris rendszer: megszűnik a szenátus törvényhozói hatásköre, eddigi 315 tagjának száma százra csökken, a felsőház az olasz tartományok küldötteinek gyűlésévé alakul át.

A referendum akármilyen részvételi aránnyal érvényes, nem szükséges hozzá a szavazásra jogosultak 50 plusz egy százaléka. Ha az igen győz, vagyis az olaszok megszavazzák az alkotmány módosítását, megvalósul Renzinek az olasz politikai rendszer egyszerűsítésére tett ígérete.

Ha a nemek győznek, ez megkérdőjelezheti Renzi hivatalban maradását. A miniszterelnök többször elmondta, hogy a népszavazás kudarca esetén sem mond le, az ellenzék azonban a referendumot a kormány osztályzásaként értelmezi a választók részéről. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik