Nagyvilág

Az Európai Unió eddigi legnagyobb segélyprogramját indítja a törökországi menekülteknek

Sztilianidesz kifejtette: a 348 millió eurós összeg (106,7 milliárd forint) annak a jele, hogy Brüsszel kész támogatni Ankarát a menekültválságban.

A program keretében nagyjából 1 millió ember bevételi forrását biztosítják. A rászorulók bankkártyát kapnak, amelyre igényeikhez mérten havonta töltenek pénzt. A rendszer élelmiszer vásárlását, lakhatási, valamint oktatási költségeik rendezését teszi lehetővé. A Sürgős Társadalmi Biztonsági Háló elnevezésű projektet az ENSZ Világélelmezési Programja koordinálja, a Török Vörös Félhold, a török katasztrófavédelem, valamint a török családügyi és szociálpolitikai minisztérium segítségével. Az EB szerint biztosított a pénz helyes felhasználása.
Ömer Celik felszólalásában úgy fogalmazott, hogy az Európai Unió támogatására nem a török államnak, hanem az elesetteknek van szüksége.

Az Európai Unió és tagállamai tavaly novemberben, majd idén márciusban 3-3 milliárd eurót ígértek arra a célra, hogy javítsák a többnyire Szíriából Törökországba menekült csaknem hárommillió ember életkörülményeit. Brüsszel cserébe a menekültáradat megfékezését várja Ankarától.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik